BiH
225

Kojović: Kandidaturom Dautbašića, SBB i SDA pokazuju da imaju isti odnos prema Sudu BiH kao i Dodik

Klix.ba
Činjenicu da je SIPA po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila sekretara Ministarstva sigurnosti BiH Bakira Dautbašića, te da je tek nekoliko sati nakon tog SBB kandidovao Dautbašića za ministra saobraćaja i komunikacija BiH, a da je SDA podržala tu kandidaturu, predsjednik Naše stranke Predrag Kojović ocjenjuje kao novi doprinos vladajuće koalicije rušenju institucija koje su stubovi države BiH.

"U društvima, kojima BiH teži, imenovani ministri budu smijenjeni, nakon što im sud odredi jednomjesečni pritvor. Kod nas izgleda SDA i SBB podržavaju suprotan koncept: nakon što je Dautbašić uhapšen i pritvoren, SBB ga je kandidovao, a SDA je podržala tu kandidaturu. Ništa se nije promijenilo ni nakon što je Sud određivanjem jednomjesečnog pritvora potvrdio da je riječ o ozbiljnim optužbama. To je nedvosmislen znak da ti koalicioni partneri ne poštuju ni Sud BiH, ni Vijeće ministara, jer u javnim istupima direktno pokušavaju uticati na odluke koje donosi Sud. Postavlja se pitanje po čemu se onda oni, u tom smislu, razlikuju od SNSD-a koji ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH i Suda BiH“, kazao je Kojović te dodao:

"Jasno da je Dautbašić u jednakom pravnom statusu kao i svaki drugi građanin ove države, što znači da nije kriv dok se ne dokaže suprotno. Ali on nije u istom političkom statusu kao i bilo koji drugi građanin BiH – on je kandidat za člana Vijeća ministara. Mislim da je zastrašujući nivo nepoštivanja koji u ovom slučaju SDA i SBB pokazuju prema državi, njenim institucijama i njenim građanima, te da su pokazali (još jedanput) da su samo deklarativno za jačanje države i evropski princip vladavine zakona umjesto ljudi, dok u praksi ponižavaju ovu državu."