BiH
14

Nakon potvrđivanja optužnice: Hoće li Dautbašić i dalje ostati kandidat za državnog ministra

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sud BiH u cijelosti je potvrdio optužnicu protiv Bakira Dautbašića, tako da se nameće pitanje da li će Dautbašić kao prijedlog SBB-a i dalje ostati kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija. Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, i član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Zaim Backović u razgovoru za Klix.ba ističe kako je neujednačeno zakonodavstvo razlog zbog kojeg je ovaj problem još uvijek prisutan.

Iz SBB-a do sada su bili principijelni kada je u pitanju njihov prijedlog za ministra prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH, a to je Bakir Dautbašić. Taj stav nije se mijenjao ni nakon njegovog hapšenja, a ni nakon podizanja optužnice.

Dautbašić se danas nalazi u kućnom pritvoru, zbog optužbe da je učestvovao u ometanju rada pravosuđa, a najnovija odluka Suda BiH je da je optužnica protiv Dautbašića potvrđena.

U narednom periodu ostaje da se vidi da li će potvrđivanje optužnice promijeniti odnose među koalcionim partnerima, i da li će se i dalje insistirati na imenovanju Dautbašića za ministra, koji je u međuvremenu, dok je bio u pritvoru dobio pozitivno mišljenje Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Centralne izborne komisije (CIK).

Glavni razlog zbog kojeg je ovo pitanje još uvijek nerazjašnjeno je zakonodovstvo, smatra Zaim Backović.

"Zakonodavstvo je glavni problem, jer recimo zakoni na nivou FBiH jasno definišu da automatski slijedi suspenzija osobe protiv koje se vodi neki proces. Nažalost, državno zakonodavstvo to ne prepoznaje. Posebna priča u svemu tome je moralnost. Logično bi bilo da osoba sama podnese ostavku ili se povuče iz određene kandidature, ukoliko se protiv nje vodi neki sudski proces", kazao je Backović u razgovoru za Klix.ba.

Zastupnik NDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Momčilo Novaković također je izjavio da očekuje promjene kada je u pitanju kandidat za ministra prometa i komunikacija BiH, nakon potvrđivanja optužnice protiv Dautbašića.

On je dodao da očekuje kako stranke iz RS-a neće podržati prijedlog da Dautbašić bude imenovan za državnog ministra.

Do konačnog rješenja ostaje da se vidi da li se trakavica oko popunjavanja Vijeća ministara i dalje nastavlja, uz naglasak da je upitno na koji način ministarstvo prometa i komunikacija trenutno funkcioniše, i koliki su gubici zbog neimenovanja ministra.