BiH
56

Đonlagić: Dautbašić ostaje SBB-ov kandidat za ministra

FENA
Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mirsad Đonlagić potvrdio je danas da ova stranka ne odustaje od svog prijedloga za imenovanje Bakira Dautbašića za državnog ministra komunikacija i prometa.

Tužilaštvo BiH, naime, zatražilo je danas produženje mjera zabrane za drugooptuženog Bakira Dautbašića i trećeoptuženu Bilsenu Šahman, s tim da su mjere koje se odnose na njih ublažene, a terete se za krivično djelo ometanje rada pravosuđa. Sud BiH o tome će odlučiti naknadno.

"Ostajemo kod svog prijedloga. Ne vidim razlog zašto se to pitanje postavlja", podvukao je Đonlagić.

Dautbašić je na ovu poziciju predložen nakon što su Stranka demokratske akcije (SDA) i SBB potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju na svim nivoima vlasti u BiH.

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović (SDA) kazao je da u Zakonu o Vijeću ministara ne postoje formalne prepreke za imenovanje članova Vijeća ministara protiv kojih su podnesene optužnice.

Postavlja se drugo pitanje, a to je, pojašnjava Džaferović, da li osobe protiv kojih su podnesene optužnice imaju mjere zabrane ili ograničenja što bi ih sprečavalo u redovnom obavljanju posla, a koje su produkt sudskih mjera.

"Sama optužnica ne predstavlja formalnu prepreku to je političko pitanje za raspravu, ali nije prepreka", dodao je.

Tužilaštvo je za Dautbašića i Šahman predložilo mjere ograničenog kretanja, za Dautbašića za područje Kantona Sarajevo, a za Šahman za područje BiH. Omogućeno im je, što je prethodno bilo zabranjeno, da žive na istoj adresi jer su u vanbračnoj zajednici.