Kongres 18. maja
437

Kojović i Marjanović u tijesnoj borbi za predsjedničku poziciju u Našoj stranci

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Naša stranka iza sebe ima izuzetno uspješne izbore, vjerovatno najveći procentualni rast broja glasova, postala je parlamentarna na svim nivoima vlasti, ali to njenom aktuelnom predsjedniku ne garantuje novi mandat. Predrag Kojović, u internim kalkulacijama, stoji lošije od protukandidata Damira Marjanovića.

Kongres je zakazan za 18. maj, a trenutno je u toku proces nominiranja po općinskim i gradskim organizacijama, koji se koristi kao svojevrstan način opipavanja unutarstranačkog raspoloženja, odnosno popularnosti kandidata.

Kandidat mora imati najmanje pet nominacija, odnosno mora ga podržati najmanje toliko odbora i to neće biti problem niti jednom od dva kandidata.

Pojačan interes medija za izbore u Našoj stranci počeo se osjećati nakon što je do javnosti došla infomacija kako je Damir Marjanović dobio podršku Kojovićevog matičnog odbora u sarajevskoj Općini Centar. Marjanović je kasnije nanizao i Novi Grad, Ilidžu, Visoko, Vogošću, Bihać...

Kojović se vratio u igru pobjedama u Tuzli, Gračanici koju kontroliše Mirsad Čamdžić i nekoliko odbora po Krajini. Očekuju se još vrlo važna Zenica, Stari Grad...

Proces nominiranja je samo uvodna faza jer tek predstoji mjesec jasnog lobiranja i agitiranja kada bi i kandidati trebali početi obilaziti odbore. Trenutni dojam koji se stiče na osnovu informacija koje sve glasnije izlaze u javnost jeste da je Damir Marjanović u određenoj prednosti.

Za Kojovića je posebna opasnost eventualni domino efekt, da informacije koje se serviraju u javnosti ne izazovu ukrcavanje u "voz koji pobjeđuje".

Zapravo, pravo je pitanje kako Damir Marjanović, koji je sa svojim IgG-om (Inicijativnom grupe građana) tek prije godinu i po ušao u Našu stranku, ima šansu protiv lidera koji je tu od formiranja, u stranci koja za svoje prilike i taj karakter stranke vrtoglavo raste. Pitanje je i gdje se zapravo akumuilira to nezadovoljstvo članova i zašto se neki dojučerašnji bliski Kojovićevi saradnici sada ubrajaju u članove rivalskog tima.

Najzanimljivije od svega je kako je došlo do samo ova dva kandidata i gdje su dugogodišnje najave da će Naša stranka imati ženu predsjednicu, odnosno da će tu poziciju preuzeti Sabina Ćudić.

Kongres, koji se sastoji od 140 delegata, će birati i tri potpredsjednika, članove Glavnog i Nadzornog odbora te Suda časti.