Naša stranka
248

Kojović: Građani podržavaju inicijativu za direktan izbor gradonačelnika

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rukovodstvo i članovi Naše stranke postavili su danas na ulicama sarajevskih gradskih općina štandove na kojim razgovaraju s građanima i traže njihovu podršku za inicijativu za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović izjavio je da su zakonske prijedloge koji bi trebali omogućiti direktan izbor gradonačelnika i Gradskog vijeća već uputili u proceduru, a danas građanima žele objasniti taj prijedlog.

"Građani reaguju vrlo pozitivno na inicijativu, a interesantno je da mnogi nisu ni razmišljali o tome da trenutno ne postoji direktan izbor gradonačelnika, ali su svjesni da se to rješava dogovorom stranaka", rekao je Kojović.

Dodao je da navedena inicijativa predstavlja simboličan početak dekonstrukcije Dejtonskog sporazuma na racionalan i sistematski način koji žele da pokrenu iz Sarajeva.

Štandovi su postavljeni i u općinama Vogošća i Ilidža, gdje će među građanima biti provedena anketa o prijedlogu za institucionalno uključivanje tih općina u sastav Grada Sarajeva.