Žustra rasprava u Domu naroda
55

Kojović: Džihanović nema moralni integritet za sudiju Ustavnog suda

Piše: E. G.
Predrag Kojović
Predrag Kojović
Dom naroda Federalnog parlamenta razmatra odluku o imenovanju sudija Ustavnog suda ovog entiteta. Očekivano, odmah na početku rasprave o ovoj tački dnevnog reda povela se diskusija o kandidatu iz reda Bošnjaka, Šahbazu Džihanoviću.

Tokom diskusije Predrag Kojović je kazao da neće glasati za imenovanje Šahbaza Džihanovića. U obrazloženju takve odluke kazao je da se i sam uvjerio kroz dokumente iz Tužilaštva da je Džihanović duže vrijeme zloupotrebljavao položaj i time prekršio zakone zemlje koju je zastupao u konzulatu u Njemačkoj.

"Naravno da postoji pretpostavka nevinosti, ali isto tako smatram da činjenice koje su utvrđene u postupku koje je Tužilaštvo vodilo, mogu i moraju poslužiti da svako od nas donosi sud o moralnom integritetu kanditatu. Ako postoji ijedna funkcija za čije je obavljanje podjednako važna i stručnost i moralni integritet, onda je to po meni funkcija sudije Ustavnog suda. Ne mogu vjerovati da bi mnogi od vas izabrali čovjeka čiji su prekršaji takvi da je moralno neodbranjivo nekoga ko tako krši zakone imenovati na najviše sudske funkcije, a pritisci koji se stvaraju da bez ovoga suda nećemo imati mehanizam za odlučivanje o vitalnom nacionalnom interesu su po meni neopravdani. Nema nikavog razloga da se za nekoliko dana ovom domu ne ponude nova imena koja treba da zadovolje samo dvije jednostavne stvari, a to je da su stručni i da imaju moralni integritet", kazao je, između ostalog, Kojović te predložio da se Džihanovićevo ime povuče te da predlagač u roku od 48 sati predloži novog kandidata.

Obrazlažući zbog čega je njegova stranka, odnosno većina iz Kluba Bošnjaka, protiv imenovanja Džihanovića, delegat iz SDA Amir Zukić je kazao da je Džihanović, pored ostalog, naveo i to da ima bogatu političku karijeru.

"Ne može argument pravne zastare biti argument za čovjeka koji se spasio sudskog postupka da bude visoka moralna instanca što treba biti sudija Ustavnog suda. Predloženi kandidat se upušta u ocjene i daje političke kvalifikacije kada kaže da ovakve činjenice mogu izmišljati samo idioti. Mi imamo sudiju koji za delegate ovog doma kaže da su idioti", kazao je Zukić.

Klub Bošnjaka je najavio da će tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ukoliko budu imenovani ovi kandidati, odnosno Džihanović.

Podsjetimo, Džihanoviću se stavlja na teret da je kao konzul u Minhenu bio među nekoliko bh. diplomata koji su nezakonito davali državljanstva naše zemlje većem broju osoba. Džihanović se nije suočio sa sudskim postupkom zbog ovoga, jer je zbog zastare predmet stavljen ad acta.

Sjednica Doma naroda i rasprava o predloženim kandidatima za sudije Ustavnog suda FBiH je još uvijek u toku.