Izbor sudija Ustavnog suda FBiH
95

Zukić: Klub Bošnjaka će se pozvati na zaštitu vitalnog interesa

Piše: J. Hadžiahmetović
Amir Zukić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Amir Zukić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH na sutrašnjoj sjednici će se pozvati na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa kada se bude razmatralo pitanje izbora sudija Ustavnog suda FBiH.

Ovo je za portal Klix.ba potvrdio Amir Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Palamenta FBiH nakon današnjeg sastanka delegata ovog kluba.

"Mi smatramo da je izbor sudija vitalni interes, ne samo Bošnjaka, nego svih građana u Federaciji BiH. Te sudije moraju imati profesionalno iskustvo, znanje iz oblasti pravosuđa te moralne i etičke kvalitete", kaže Zukić na početku razgovora.

Zukić smatra da Šahbaz Džihanović, bošnjački kanidadat za mjesto sudije u Ustavnom sudu FBiH, ne zadovoljava te uslove.

"On se u postupku izbora upustio u kvalifikovanje delegata Doma naroda nazivajući ih pogrdnim imenima. Budući sudija se zaštitio postupka pred pravosudnim instancama institutom zastare slučaja", kaže Zukić.

Podsjetimo, Džihanović je obnašajući funkciju državnog konzula BiH u Minhenu protivno zakonskim propisima i zloupotrebljavajući poziciju davao državljanstva stranim državljanima koja su im kasnije oduzeta.

"Mi ne želimo sudiju koji ima felera i mana jer će taj sudija sutra trebati objektnivo, uz pravno znanje, donositi odluke. Džihanović u postupku odabira pokazuje da ne može biti objektivan", dodao je naš sagovornik.

Zbog svega ovoga će se, navodi on, 12 delegata u Klubu Bošnjaka (devetero iz SDA, nezavisni kandidati Hanka Vajzović i Ekrem Prošić te delegat NHI-a Mukadesa Anadolac) sutra pozvati na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Zukić kaže kako ovo ne znači totalnu blokadu kao što mnogi tako žele predstaviti jer je proces izbora kandidata za popunu Ustavnog suda FBiH traje već pet godina.

"Vidjeli smo da je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir javno obznanio da je pod pritiscima poslao prijedlog sudija iako ni sam nije zadovoljan. Mi smo nagovijestili predlagaču u procesu kandidovanja da smo protiv Džihanovića kao kandidata. Očekujem da se raspiše novi konkurs i da dobijemo kvalitetne kandidate koji će, na zadovoljstvo svih, moći obnašati tu funkciju", kazao je za portal Klix.ba Amir Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Palamenta FBiH .