Kojović: Da li OHR čeka da MUP RS-a i SIPA počnu pucati jedni na druge pa da reaguje

Klix.ba
10.12.2015. u 16:10
61
49
Kojović: Da li OHR čeka da MUP RS-a i SIPA počnu pucati jedni na druge pa da reaguje
61
Kojović: Da li OHR čeka da MUP RS-a i SIPA počnu pucati jedni na druge pa da reaguje
Povodom odluke Vlade RS-a o prekidanju saradnje sa SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom BiH, oglasio se Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, sa stavom da je navedeni postupak Vlade RS-a brutalno kršenje Ustava BiH koje produbljuje političku krizu i sigurnosnu situaciju u BiH.
"Ovdje više nije riječ o političkom pluralizmu, verbalnom negodovanju ili prijetnjama referendumom. Odluka Vlade RS-a o 'prestanku saradnje' sa sudskom vlašću države BiH ne samo da predstavlja najgrublje kršenje dejtonskog Ustava u posljednjih 20 godina i jedno apsurdno uvjerenje da je postupanje u skladu sa nalozima Tužilastva i Suda BIH stvar dobre volje pojedinaca – nego i pokazuje da nacionalistička retorika i ideologija na kojoj je zasnovana uvijek i iznova vode ka sukobima", kazao je Kojović.

S obzirom da imamo na djelu eskalaciju samovoljnog i jednostranog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, PIC mora, preko OHR-a reagovati, smatra Kojović.

"Svako odlaganje reakcije od strane OHR, kao garanta Dejtona i mira, značila bi ohrabrenje Dodikovoj politici međuetničkih tenzija i sukoba, pa i eskalaciju pravnog i stvarnog nasilja", smatra Kojović.

Prema Kojoviću Inzko mora hitno reagirati.

"Ako ne želi da čeka da MUP RS-a i SIPA počnu pucati jedni na druge, gospodin Valentin Inzko mora upotrijebiti bonske ovlasti, ukinuti odluku Vlade RS-a i sankcionirati donosioce. Zdrav razum mora pobijediti i zato pozivam i građane RS-a da ne pristanu biti taoci ljudi koji politiku koriste isključivo kako bi zaštitili svoje kriminalne interese", dodao je.

Svi građani i građanke BiH, i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i Ostali moraju konačno shvatiti da su mir i prosperitet ove zemlje ipak i u potpunosti u njihovim rukama i da će glasanje za partije i ljude koji od rata do danas vladaju ovom zemljom uvijek imati isti rezultat kakav je imao i dosad, a to je konstantna politička kriza, ekonomsko i civilizacijsko siromaštvo i besperspektivnost, pojasnio je Kojović.

"Ova zemlja i njeni građani ne samo da mogu i zaslužuju bolje od ovog kako živimo, nego s obzirom na iskustvo koja su imali 90-tih imaju neotuđivo pravo na dostojanstven i perspektivan život u miru i sigurnosti", zaključio je Kojović.


Komentari (49)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: