Ukinuti djelovanje
666

Kojović: Četnici su fašisti i treba ih zabraniti

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ponovno postrojavanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta iz Srbije i Bosne i Hercegovine u Višegradu, predsjednik Naše stranke Predrag Kojovć oštro je osudio, ali i traži od organa vlasti da konačno tome stanu u kraj.

“Neprihvatljivo je da i dalje fašističke organizacije djeluju u našoj zemlji i priređuju ovakve groteskne predstave, pored toga što građani ove zemlje svakodnevno trpe ratno-huškačku retoriku i destruktivnu nacionalističku politiku koja stvara osjećaj nesigurnosti, masovno siromaštvo i egzodus mladih iz zemlje. Parade četnika iz godine u godinu u gradovima u kojima su pod tim istim simbolima izvršeni monstruozni ratni zločini su patološko, fašističko ponašanje, a ne pravo na slobodu govora, i zabranjeni su u svim demokratskim, naprednim, društvima”, rekao je Kojović.

Predsjednik Naše stranke smatra da svaka buduća vlast koja sebe želi predstaviti kao proevropsku političku snagu mora zakonski sankcionisati ovu i ovakve grupe bez obzira na etničku i vjersku pripadnost ili nepripadnost,

“Naša stranka je još prije više od godinu dana u Federalnom parlamentu predložila nacrt zakona koji bi ovakve manifestacije mržnje sankcionisala, ali su nakon usvajanja nacrta na Predstavničkom domu FBiH SDA i HDZ uklonile taj zakon iz procedure. Njima, to je valjda jasno i većini građana sada, odgovara da se ovakvo ponašanje ne sankcioniše jer politički opstaju upravo zahvaljujući ovakvim međuetničkim provokacijama. S toga od njih ne očekujem da to urade, ali je stavljanje i usvajanje zakona koji bi prekinuo ovakve stvari za nas eliminatorno pitanje za partnere s kojima planiramo formirati izvršnu vlast nakon izbora 2018. Nadam se da će nam građani na izborima svojim glasovima dati snagu da jednom za svagda fašizam ovog ili nekog drugog tipa pošaljemo na smetljište historije gdje od 1945. i pripada”, zaključio je Kojović.