Emisija "Odličan, 5+"
0

Koji su uzroci i pokazatelji straha kod djece

Sarajevo-x.com
Strah je jedina urođena emocija kod čovjeka i javlja se vrlo rano. U ovoj emisiji smo govorili o strahu, njegovim uzrocima i pokazateljima.

Ova emocija ima svoje pozitivne i negativne strane. Pozitivna je da nas štiti od opasnosti, a svrha je da postajemo oprezni i dobijamo snagu. Negativna strana straha je ako je dijete uplašeno bez jasnog razloga. Dakle, boji se apstraktnih likova, životinja i slično. Ako takav strah traje i ukoliko se ne spriječi, moze preći u fobiju. Ukoliko dođe do toga, potrebno se obratiti stručnoj osobi kako bi se djetetu pomoglo da prevaziđe strah. Idealno je uspostaviti balans emocija kod djece. Ne trebaju biti preplašeni bez razloga. Pedagog Lejla Hasanagić vam predlaže da pokažete reakcije i primjere druge djece, te da pripremite djecu za razgovor i određene situacije.

Iako je projekat "Odličan, 5 plus" u potpunosti u skladu sa usvojenim akcionim planom strategije protiv maloljetničkog prijestupništva Kantona Sarajevo i Federacije BiH, aktivnost pod brojem 1.1-4 priprema afirmativnih odgojno obrazovnih projekata u saradnji sa elektronskim medijima, inicijatori projekta već dvije godine nisu naišli na razumijevanje predstavnika općinskih, gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti.

U prevenciji maloljetničke delinkvencije možete pomoći i vi. Saznajte kako na www.odlican5plus.ba i Facebooku.

Pozvani su svi pojedinci, organizacije, NVO, klubovi koji svojim aktivnostima, konceptima i idejama mogu pomoći u borbi protiv maloljetničke delikvencije, da se jave na e-mail [email protected] ili na broj telefona 033 659 808 kako bi bili predstavljeni u okviru rubrike "Primjer za 5+".