|

Ako dijete doživljava nasilje u porodici, ono ga prenosi na vršnjake

Ako dijete doživljava nasilje u porodici, ono ga prenosi na vršnjake
0
S
Sarajevo-x.com
26.11.2010. u 23:48
0
komentara
0

dijeljenja
Danas govorimo o nasilju u porodici. Ukoliko dijete doživljava nasilje u porodici, ono ga prenosi i na svoje vršnjake. Alternativa nasilju je otvoreno razgovaranje, otvoreno govorenje o emocijama.


Treba se stvoriti klima u školi u kojoj će djeca moći iskazati ljutnju, bijes, tugu. Ako prepoznaju svoje emocije i nasilno ponašanje će smanjiti, jer će se otkriti njegov uzrok.

U našem društvu postoje takozvane zabrane emocije (npr. dječaci ne plaču, djevojčice se ne ljute). Pedagog vam savjetuje da se upoznate sa svojim i pravima djeteta, te da podarite žrtvi nasilja posebnu pažnju i tako joj podignete samopouzdanje. Također, pozovite SOS telefon za žrtve nasilja u porodici 033/222-000.

Iako je projekat "Odličan, 5 plus" u potpunosti u skladu sa usvojenim akcionim planom strategije protiv maloljetničkog prijestupništva Kantona Sarajevo i Federacije BiH, aktivnost pod brojem 1.1-4 priprema afirmativnih odgojno obrazovnih projekata u saradnji sa elektronskim medijima, inicijatori projekta već dvije godine nisu naišli na razumijevanje predstavnika općinskih, gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti.

U prevenciji maloljetničke delinkvencije možete pomoći i vi. Saznajte kako na www.odlican5plus.ba i Facebooku.

Pozvani su svi pojedinci, organizacije, NVO, klubovi koji svojim aktivnostima, konceptima i idejama mogu pomoći u borbi protiv maloljetničke delikvencije, da se jave na e-mail [email protected] ili na broj telefona 033 659 808 kako bi bili predstavljeni u okviru rubrike "Primjer za 5+".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.