Opozicija ojačala
17

Koje političke stranke ulaze u Parlamentarnu skupštinu BiH i Parlament FBiH

Piše: Er. M.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Prema preliminarnim rezultatima izbora u BiH, SDA, SDP i SNSD imat će najviše zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok će u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH najviše ruku imati SDA, SDP i HDZ BiH.

Stranka demokratske akcije (SDA) će imati najviše zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH i to njih devet. Odmah iza SDA nalaze se Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Savez nazavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji će u Zastupničkom domu PSBiH imati po pet zastupnika.

Pet zastupnika, bar prema sadašnjim podacima, u državnom parlamentu imat će i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH. Samo jednog zastupnika manje od SNSD-a, odnosno četiri zastupnika, trebala bi imati Srpska demokratska stranka (SDS).

Demokratska fronta (DF) trebala bi imati tri državna parlamentarca, a Savez za bolju budućnost (SBB), Naša stranka (NS) i Partija demokratskog progresa (PDP) po dva zastupnika.

Pet političkih stranaka imat će po jednog zastupnika u državnom organu zakonodavne vlasti i to Nezavisni blok (NB), Pokret demokratske akcije (PDA), Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA), Demokratski narodni savez (DNS) i Socijalistička partija (SP).

Što se tiče Parlamenta Federacije BiH, najveći broj zastupnika prema preliminarnim podacima imat će SDA i to njih 28. Iza SDA nalazi se SDP koji će prema svim procjenama u mandatnom periodu od 2018. do 2022. godine imati 17 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Na trećem mjestu nalazi se HDZ koji će imati 15 zastupnika, a ukupno deset zastupnika iz DF-a sjedit će u parlamentarnim klupama. Dva zastupnika manje, odnosno njih osam, trebalo bi biti iz SBB-a.

Naša stranka najvjerovatnije će imati šest zastupnika, a PDA i NB po četiri zastupnika. Politička stranka NiP trebala bi imati dva zastupnika, a isto toliko dat će i HDZ 1900 i A-SDA.

Trenutna struktura u Parlamentarnoj skupštini BiH i Parlamentu FBiH jasno pokazuje kako će biti teško uspostaviti stabilne koalicije.