BiH
46

Koja javna preduzeća i ustanove u Kantonu Sarajevo su dobili SDA, DF i BPS

Piše: Er. M.
Vladi Kantona Sarajevo, koju čini dvanaest ministarstva, na čelu sa premijerom Elmedinom Konaković pripast će ukupno 74 javna preduzeća i javne ustanove u Kantonu Sarajevo. Kako saznaje Klix.ba, uskoro bi Vlada trebala započeti aktivnosti na razrješavanju članova nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova.

Resoru zdravstva, na čijem čelu se nalazi ministrica Emira Tanović-Mikulec iz Demokratske fronte, pripalo je ukupno 14 javnih ustanova, između ostalog i Klinički centar Unverziteta u Sarajevu, Opća bolnica dr. Abdulah Nakaš, Dom zdravlja i Apoteke Sarajevo.

U djelokrug Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice, kojim upravlja Karolina Karačić (DF), nalaze se i Služba za zapošljavanje, Centar za socijalni rad i Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditeom i drugih osoba.

Samer Rešidat (DF), ministar kulture i sporta, pokušat će unijeti promjene u dvanaest institucija kulture, između ostalog i u Biblioteke, Centar za kulturu, Historijski arhiv, Kamerni teatar 55 i Narodno pozorište.

Resornom ministarstvu pravde i uprave na čijem čelu se nalazi Enver Smajkan (DF) pripale su Televizija Kantona Sarajevo i Zavod za pružanje besplatne pravne pomoći, a Muharemu Fiši (BPS), ministru za boračka pitanja, Fond Memorijal i Fond IKRE.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i SERDA spadaju u oblasti kojim upravlja ministar finansija Jasmin Halebić (SDA), dok ustanove kao što su Kantonalni stambeni fond, Pokop, Rad, Toplane i Sarajevogas pripadaju oblasti komunalne infrastrukture kojim upravlja Senad Hasanspahić.

Ministarstvu za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša, na čijem čelu se nalazi Čedomir Lukić (SDA), pripali su Zavodi za planiranje razvoja i izgradnju, Kantonalna uprava civilne zaštite i Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Ustanove Gras, Direkcija cesta KS i Zavod za informatiku i statistiku, spadaju u oblasti kojim bi u naredne četiri godine trebao upravljati ministar saobraćaja Mujo Fišo (SDA).

Javna preduzeća kao što su Centar Skenderija, ZOI'84 i Butmir pripadaju oblasti privrede kojom u novom sazivu Vlade Kantona Sarajevo upravlja Muharem Šabić (SDA).

Sve obrazovne ustanove u Kantonu Sarajevu, uključujući visokoškolske ustanove Univerziteta u Sarajevu, srednje i osnovne škole, dio su oblasti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, na čijem čelu se nalazi Elvir Kazazović (SDA).