BiH
0

Koalicija za RS će se žaliti na rezultate izbora u Srebrenici

FENA
Političke partije iz Koalicije za Republiku Srpsku najavlile su podnošenje žalbe Centralnoj izbornoj komisiji BiH smatrajući da lokalni izbori u Srebrenici nisu bili regularni.

Nekoliko ključnih primjedbi iznijet će se u žalbi.

"Smatramo da je bilo previše nevažećih listića u koje su, po našoj ocjeni, članovi biračkih odbora, nakon izbora dopisivali neke znakove, kako bi listići bili nevažeći. S druge strane, na mnogim biralištima je bilo više glasača nego što ih je bilo na spiskovima", izjavila je Vesna Kočević.

S druge strane, u Općinskoj izbornoj komisiji tvrde da su izbori bili fer i nema potrebe za ponavljanjem izbora na nekoliko biračkih mjesta.

"Bilo je malih problema, ali je to sve u granicama normale. Smatramo da je najveći problem što su članovi biračkih odbora u nekim slučajevima u pogrešne kolone upisivali rezultate glasanja. Ako Centralna izborna komisija utvrdi nepravilnosti, može da naloži ponavljanje izbora na spornim biračkim mjestima, ali smatram da za takvim činom nema potrebe", rekao je za Fenu Nermin Alivuković, predsjednik općinske izborne komisije.

Koalicioni partneri danas, ipak nisu održali najavljeni sastanak. Kada bude održan, znat će se konačan tekst žalbe koja će biti upućena Centralnoj izbornoj komisiji.