{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Koalicija "Pod lupom": Do 16:30 sati zabilježene 93 kritične situacije na izborima, najgora situacija u Stocu

Klix.ba
2.10.2016. u 18:10
13
48
Koalicija "Pod lupom": Do 16:30 sati zabilježene 93 kritične situacije na izborima, najgora situacija u Stocu
13
Koalicija "Pod lupom": Do 16:30 sati zabilježene 93 kritične situacije na izborima, najgora situacija u Stocu
Foto: Klix.ba
Koalicija "Pod lupom" najoštrije osuđuje nasilje u izbornom procesu. Osim napada na predsjednika Općinske izborne komisije u Stocu, zabilježeno je još nekoliko nasrtaja na članove biračkih odbora u BiH, kao i otvorene prijetnje posmatračima Koalicije "Pod lupom".
Ovakvo ponašanje učesnika izbornog procesa ozbiljno narušava integritet izbora i udaljava BiH od do sada dosegnutih demokratskih standarda u provođenju izbora.

Do 16:30 sati posmatrači Koalicije "Pod lupom" saopćili su o 93 kritične situacije, čijem se rješavanju odmah pristupilo uz saradnju s lokalnim izbornim komisijama i Centralnom izbornom komisijom BiH.

Najčešće prijave se tiču pritisaka na birače, nagovaranja za glasanje za određene kandidate ili stranke, porodično glasanje, pritiske i prijetnje posmatračima Koalicije "Pod lupom", nepostupanje članova biračkih odbora prema provedbenim aktima Izborne komisije, glasanje bez validnog identifikacionog dokumenta, te glasanje u ime druge osobe, što ozbiljno može uticati na legalnost i u konačnici izborne rezultate.

Temeljem ovih prijava posmatrači Koalicije su podnijeli ukupno 49 primjedbi na regularnost izbora, od čega je 37 uneseno u Zapisnike o radu biračkih odbora dok preostale primjedbe predsjednici biračkih odbora nisu htjeli unijeti u zapsinik iako su bili obavezni u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Koalicija je primila veliki broj prijava građana, od kojih se većina odnosi na utjecaj na birače u blizini biračkih mjesta, a što su radili simpatizeri i članovi političkih subjekata, umrle osobe na biračkim spiskovima, kupovinu glasova, distribuciju kopija glasačkih listića sa označenim političkim subjektom za kojeg treba glasati i drugog promotivnog materijala stranaka oko biračkih mjesta.

Pored Stoca gdje je došlo do prekida izbora na teritoriji cijele općine, o čemu smo ranije obavijestili javnost i upoznali CIK, evidentirano je više slučajeva prekida glasanja u opštinama Goražde, Jajce, Pelagićevo i Prozor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: