BiH
10

Izbori pod lupom: 173 kršenja zakona, 120 primjedbi na rad odbora, incidenti i intervencije policije

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Izborni dan proveden je u skladu sa zakonom, izuzev Stoca gdje su izbori prekinuti zbog velikog broja incidenata i slučajeva ispoljavanja nasilja, zaključak je Koalicije "Pod Lupom".

"Incidentne situacije dešavale su se u pojedinim općinama kroz kršenje izbornog zakona i provedbenih akata, što ukazuje na probleme u održavanju izbora. Izbori u Stocu su prekinuti zbog nasilja, a takvo ponašanje udaljava BiH od dostignutih standarda provedbe izbora", rekao je direktor Koalicije Dario Jovanović.

On je dodao da su, osim Stoca, zabilježeni slučajevi nasrtaja na članove biračkih odbora na mjestu 026B010 u Pelagićevu i na predsjednicu biračkog odbora na mjestu 125A017 u Prozoru/Rami. Zabilježena su dva slučaja fizičkog nasilja između birača u Ilijašu i Visokom, kao i otvorene prijetnje posmatračima Koalicije.

"Utvrđivanje izbornih rezultata uglavnom je provedeno u skladu sa zakonom. Na tri posto biračkih mjesta primijećeni su problemi sa testnom tačnosti i kod proglašavanja nevažećih listića. Na jedan posto mjesta primijećeni su problemi sa pakovanjem izbornog materijala", kazao je Jovanović.

Posmatrači Koalicije prijavili su 173 ozbiljnija kršenja Zakona i provedbenih akata CIK-a. Ova kršenja se odnose na dopisivanje glasova prilikom brojanja u sedam slučajeva, neslaganje u testu tačnosti za izbor gradonačelnika/načelnika općine na 28 biračkih mjesta i neslaganje u testu tačnosti za izbor vijećnika na 23 biračka mjesta.

U Istočnoj Ilidži pojavili su se fotokopirani listići, a incidenti prilikom brojanja zabilježeni su u Čeliću i Gradačcu gdje je došlo do intervencije policijskih snaga.

"Posmatrači Koalicije prijavili su više od 120 primjedbi na rad biračkih odbora za koje se nadamo da će izborna administracija razmotriti u skladu sa zakonom. Utvrđivanje izbornih rezultata još uvijek traje, velika većina posmatrača Koalicije imala je nesmetan pristup procesu posmatranja rada lokalnih izbornih komisija, a primopredaja izbornog materijala bila je dobro organizovana uz izuzetak Maglaja, Gradačca, Ilidže, Širokog Brijega, Kalesije i Žepča", rečeno je iz Koalicije.

U Žepču je primijećeno da su vreće sa listićima bile otvorene i da je materijal bio oštećen, dok je u 25 slučajeva primijećeno pogrešno pakovanje materijala. U 37 lokalnih izbornih komisija predstavnici istih otvarali su vreće kako bi otklonili greške u pakovanju materijala.

U 39 lokalnih izbornih komisija izvršeno je ponovno brojanje za bar jedno biračko mjesto, dok 11 lokalnih izbornih komisija nije na vidno mjesto postavilo podatke sa zbirnim rezultatima koji su služili za prikupljanje rezultata.