O Izbornom zakonu
27

Koalicija Država ima tri poruke za Christiana Schmidta: Odluke u korist proruskih igrača

B. R.
Koalicija Država (Foto: D. S./Klix.ba)
Koalicija Država (Foto: D. S./Klix.ba)
Iz Koalicije Država poručili su visokom predstavniku Christianu Schmidtu da ne donosi odluke koje će biti u korist, kako su saopćili, proruskim igračima u Bosni i Hercegovini.

Oglasili su se nakon što su ove sedmice ponovo počeli razgovori domaćih političara i visokog predstavnika o izmjenama Izbornog zakona. Ova koalicija ima tri poruke za Schmidta.

"Prvo, Bosni i Hercegovini još uvijek treba visoki predstavnik. Izražavamo podršku za sve ono što Ured visokog predstavnika (OHR) čini da stabilizira državu. Nažalost još uvijek nisu takve okolnosti da bi institucije Bosne i Hercegovine mogle funkcionirati bez međunarodne podrške. Gospodin Schmidt je dobrodošao u našoj zemlji. Mi u Koaliciji Država ćemo tragati za unutrašnjim dogovorom kako bi ova zemlja bila istinska evropska demokratska država, bez međunarodnog tutorstva", navedeli su.

Pozvali su da se ne donose odluke koje će biti u korist "proruskim igračima".

"Drugo, pozivamo visokog predstavnika da ne donosi odluke koje idu na ruku onima koji dijele i podrivaju integritet i suverenitet države Bosne i Hercegovine, da ne produbljuje podjele. Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy jučer, 26. augusta, rekao je da neće dopustiti da se naša zemlja prepusti Rusiji. Visoki predstavnik ne smije donositi odluke koje će ići u korist proruskim igračima u Bosni i Hercegovini, ne samo zbog naše države, nego zbog stabilnosti ovog dijela Evrope", istakli su u Koaliciji Država.

Naglasili su stav o ovlastima Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

"Treće, pozivamo visokog predstavnika da umanji ovlasti Doma naroda u Parlamentu FBiH i svede ih isključivo na pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Tako bi se pitanje predstavljanja naroda svelo na funkcionalnu i pravičnu mjeru. Visoki predstavnik ne može mijenjati Ustav Bosne i Hercegovine, Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali može izborno zakonodavstvo i Ustav FBiH unaprijediti tako što će se zasnivati na principima koji funkcionišu u modernim evropskim demokratskim državama", saopćili su iz Koalicije Država.

Podsjećamo, ovu koaliciju čine Platforma za progres (PzP), Nezavisni blok (NB), Posavska stranka, Napredna demokratska stranka (NDS) i Zeleni.