BiH
25

Koalicija Domovina najavila apelaciju Ustavnom sudu BiH o referendumu u RS

Klix.ba
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Nakon današnjeg usvajanja odluke o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj o radu Suda i Tužilaštva BiH, reagirali su predstavnici Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Kako su kazali, Domovina će uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH i tražiti od bezbjedonosnih struktura da zaštite Bošnjake u tom bh. entitetu.

Za odluku, kojom je podržan prijedlog predsjednika RS-a Milorada Dodika, glasalo je 45 poslanika, dok se njih 31 uzdržalo od glasanja.

Prema odluci, referendumsko pitanje glasi: "Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?"

"Garantujem vam da će referendum biti održan i sproveden", rekao je Milorad Dodik u završenom izlaganju pred narodnim poslanicima.

On je dodao da je moguće da će bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH i da ova mogla biti poništena, ali da će referendum uprkos tome biti održan.

On je pojasnio da je referendum izraz zahtjeva da se reforma pravosuđa u BiH vrati u okvire ustavnog uređenja BiH, sa jasno određenim nadležnostima u oblastima pravosuđa.