Koalicija "1. mart" : Srušit ćemo aparthejd u RS

Klix.ba
25.12.2012. u 13:28
69
0
Koalicija "1. mart" : Srušit ćemo aparthejd u RS
69
Koalicija "1. mart" : Srušit ćemo aparthejd u RS Sa potpisivanja Koalicije "1.mart" (Foto: Davorn Sekulić/Klix.ba)
Koalicija "Prvi mart" oštro osuđuje nastavak policijskog terora nad nesrbima u Republici Srpskoj koji se može uporediti jedino sa aparthejdom, političkom represijom bjelačke manjine nad crnom većinom u Južnoafričkoj Republici, navedeno je u saopćenju Koalicije.
"Službenici Policijske stanice u Srebrenici sinoć su u kasnim večernjim satima bili na kućnoj adresi našeg aktiviste N. K. i njega i njegovu porodicu podvrgnuli policijskom ispitivanju o tome gdje se nalazi drugi aktivista 'Prvog marta' koji trenutno boravi u inozemstvu, kada će se vratiti, dok je jedan od dvojice policajaca u patroli prijetio i raspisivanjem policijske potjernice za našim aktivistom R. B.", navodi se u saopćenju.

"Koalicija '1. mart' poručuje svima, od tužitelja do policajaca koji izvršavaju nezakonita naređenja, koji učestvuju u policijskom progonu nesrba u RS da će se morati suočiti sa pravnim posljedicama, odnosno krivičnim prijavama zbog politički motiviranog progona. Istovremeno, pozivamo sve druge građane koji se suočavaju sa sličnim problemima da nas o tome obavijeste, a 'Prvi mart' će poduzeti sve mjere da im osigura besplatnu pravnu pomoć, savjet ili zastupanje", saopćeno je.

Ne postoji bolji dokaz od ponašanja MUP-a RS da je ono što RS nudi nesrbima upravo status podjarmljene i obespravljene manjine. Aparthejd nije mogao preživjeti nigdje, pa će biti srušen i u RS-u, navode u Koaliciji.

"Smatramo da ovakvi postupci Policijske stanice u Srebrenici, odnosno Okružnog tužilaštva u Bijeljini i predstavljaju direktan nasrtaj na Dejtonski mirovni sporazum, odnosno njegov Aneks 7 te na Ustav i zakone BiH koji slobodu kretanja i izbora prebivališta tretiraju kao fundamentalna i nenarušiva prava i slobode. Stoga, pozivamo i OHR, Delegaciju Evropske komisije i Ured Specijalnog predstavnika EU da reagiraju u skladu sa svojim ovlastima i zaštite vladavinu prava i jednakost svih pred zakonom u RS", navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: