|

Ko su mlade političarke u BiH: Obrazovane i uspješne djevojke sve češće pristupaju strankama

Ko su mlade političarke u BiH: Obrazovane i uspješne djevojke sve češće pristupaju strankama
88
Piše: Dž. Č.
26.3.2017. u 08:14
169
komentara
88

dijeljenja
Ko su mlade političarke u BiH: Obrazovane i uspješne djevojke sve češće pristupaju strankama Ilustracija (Foto: Arhiva/Klix)
Veliki broj mladih, obrazovanih i sposobnih žena proteklih godina se uključuje u politiku. Tako se danas brojni omladinski ogranci vodećih stranaka u BiH mogu pohvaliti uspjehom njihovih članica koje bi u budućnosti mogle biti liderke na političkoj sceni BiH.
Sudeći prema broju članica u omladinskim stranačkim ograncima, žene su zainteresirane za društvena dešavanja i politiku, kako u lokalnim zajednicama u kojima žive, tako i na nivou države. Kako saznajemo, politikom ne namjeravaju mijenjati svijet, već pokušati pomoći ljudima u njihovom okruženju.

Istražili smo ko su mlade žene u bh. stranačkim organizacijama, koliko ih ima te koliko se bore za svoje mjesto u politici.

Kako saznajemo iz Asocijacije mladih SDA, Glavni odbor ovog omladinskog političkog ogranka u BiH ima četiri članice. Također, u svim tijelima Predsjedništva Asocijacije mladih SDA žene su zastupljene sa po najmanje jednom predstavnicom.

"Od osnivanja naše organizacije, u različitim periodima na čelu naših općinskih organizacija nalazile su se žene pa tako i danas. Veoma uspješna predsjednica Asocijacije mladih SDA BiH u periodu od 2000. do 2001. godine bila je Nađa Lutvikadić-Fočo", kazali su nam iz sekretarijata Asocijacije mladih SDA.

Nađa Lutvikadić Fočo (Foto: Facebook) Nađa Lutvikadić Fočo (Foto: Facebook)


Lutvikadić-Fočo je diplomirala kriminalistiku, a master iz odnosa s javnošću i korporativnog komuniciranja stekla je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Pored rada u medijima, bila je PR u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, predsjednica komisije za pitanja mladih pri Vijeću ministara BiH, a kao predavačica od 2007. godine radi i za PR školu "Publikum" sarajevskog Media centra. Od 2005. godine do danas upravlja Odjelom za odnose s javnošću kompanije BH Telecom.

U sadašnjem rukovodstvu Asocijacije mladih SDA nalaze se Amela Hadžijusufović, potpredsjednica Asocijacije mladih SDA BiH i diplomirana pravnica, Indira Avdić, članica Predsjedništva Asocijacije mladih SDA BiH i profesorica razredne nastave.

"Iako je položaj žena u politici u BiH izuzetno težak, s obzirom na to da se mi još nalazimo u poprilično tradicionalnom ambijentu, sve više mladih žena se kroz Asocijaciju mladih SDA želi izboriti za svoj položaj, kako u stranci, tako i u društvenoj zajednici u kojoj žive i rade", istaknuo je za Klix.ba Adis Holjan, predsjednik Asocijacije mladih SDA Sarajevo.

Stranka za bolju budućnost (SBB) u svom sastavu ima Mrežu žena SBB koja je otvorena za sve žene bez obzira na starosnu dob i stranačku opredijeljenost.

Jovana Vidaković (Foto: Facebook) Jovana Vidaković (Foto: Facebook)


Predsjednica Mreže mladih pri Predsjedništvu SBB-a je Jovana Vidaković. Ona je po struci diplomirani politolog, zbog čega kaže da je ulazak u politiku bio logičan slijed događaja u njenom životu. Kako kaže, politika je disciplina koja nije nužno namijenjena muškarcima, a želja joj je da naše društvo žene u politici prihvati bez predrasuda.

U Forumu mladih Socijaldemokratske partije (SDP) BiH su 4.474 žene. Trenutna potpredsjednica SDP-a je 23-godišnja Mostarka Lana Prlić. Ona je najmlađa visoka stranačka dužnosnica u BiH i čitavoj regiji. Kada je 2014. godine izabrana za potpredsjednicu SDP-a BiH, bila joj je tek 21 godina. Prethodno je odradila četiri godine stranačkog staža, a u politiku je ušla sa samo 17 godina.

Lana Prlić (Foto: Facebook) Lana Prlić (Foto: Facebook)


Iz Službe za odnose s javnošću SDP-a BiH saznajemo da je trenutna potpredsjednica Foruma mladih SDP-a 32-godišnja Irhana Čajdin, bivša vijećnica u Bugojnu. Ona je završila Šumarski fakultet u Sarajevu te Akademiju za političke lidere. Također je certificirana trenerica za socijaldemokratiju.

"Važno je napomenuti i da je 16 mladih vijećnica Foruma mladih SDP-a izabrano na lokalnim izborima 2016. godine. To su Nedžla Greda, Amina Jekalović, Vedrana Kisić, Emina Vatrić, Sedina Halebić, Amra Lepara, Irena Herceg, Anida Šahman, Azra Gazibegović, Anisa Bašović, Merima Softić, Erna Mešić, Aida Mahovac, Emira Mrković, Anida Šahman i Irena Herceg", kazali su nam iz SDP-a BiH.

Šest mladih DF-ovkiUnutar Odbora za pitanja mladih Demokratske fronte (DF) na nivou države djeluje šest članica. To su predstavnica Livanjskog kantona Ana Konta, rođena 1996. godine, studentica međunarodnih odnosa i diplomatije na UNSA, predstavnica Bosansko-podrinjskog kantona 22-godišnja Džejlana Fejzić, studentica psihologije na UNSA, predstavnica Hercegovačko-neretvanskog kantona Naida Kodro, rođena 1993. godine, studentica ekonomije u Mostaru, predstavnica Tuzlanskog kantona 26-godišnja Azra Pirić, bachelor primijenjenih matematičkih nauka, zaposlena u programerskoj firmi, predstavnica Unsko-sanskog kantona Nermina Ljutić, rođena 1990. godine, kustosica Muzeja zločina protiv čovječnosti, te predstavnica Distrikta Brčko 30-godišnja Alma Lović, diplomirana pravnica.

Najviše žena u HDZ-uKako smo uočili, najviše mladih žena ima u Predsjedništvu Mladeži Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. U četiri općinske organizacije Mladeži HDZ-a potpredsjednice su žene, u Kiseljaku Ana Tolo, u Čitluku Andrea Pehar, u Distriktu Brčko Ružica Jokić i Ivana Krželj u Livnu.

Središnji odbor Mladeži HDZ-a u svom sastavu ima pet žena, a one su Katarina Bošnjak, Ljubica Marić, Anuška Josipović, Mara Šimić i Katarina Paradžik. U Nadzornom odboru Mladeži HDZ-a su Martina Sičanica, Dijana Sesar, Adrijana Pavić i Žaklina Pirkl Ivanković.

Kada je riječ o manjem bh. entitetu RS, predsjednica Mladih Srpske demokratske stranke (SDS) je 27-godišnja Nina Prešić, a njen zamjenik je Nikola Zlojutro. Nina je diplomirana inžinjerka arhitekture. Njen glavni cilj i zadatak je, kako je ranije kazala medijima, da štiti interese omladine. Od preuzimanja liderske pozicije njene aktivnosti ogledaju se u radu na terenu i pomoći ugroženom stanovništvu te podršci mladima u obrazovanju, kulturi i sportu.

Nina Prešić (Foto: Facebook) Nina Prešić (Foto: Facebook)


Mladi SDS-a u Bijeljini danas imaju više od 2.500 aktivista, čime se svrstavaju u najbrojniju i najmoćniju stranačku omladinsku organizaciju na području Bijeljine i Semberije.

S druge strane, u Predsjedništvu mladih socijaldemokrata (SNSD) u RS-u nema nijedne žene. Saznajemo da od svih predsjednika omladinskih stranačkih organizacija, jedino lider omladine SNSD-a nema završen fakultet.

Stranke u BiH su posljednjih godina napravile prve korake u podmlađivanju svojih redova. Tako smo na prošlogodišnjim lokalnim izborima na promo plakatima imali priliku vidjeti mnogo više mladih lica nego na prijašnjim izborima. Međutim, iako su žene i djevojke uključene u omladinske stranačke organizacije, i dalje je njihov broj daleko manji od broja muškaraca.
Prijavi grešku


Komentari (169)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...