BiH
151

Ko su glavni akteri koji su naredili i odobrili pretres portala Klix.ba

Piše: Redakcija
Pripadnici MUP-a RS iznose hard diskove i drugi materijal iz redakcije portala Klix.ba
Pripadnici MUP-a RS iznose hard diskove i drugi materijal iz redakcije portala Klix.ba
Redakcija portala Klix.ba će u zakonskom roku iskoristiti svoje pravo žalbe zbog oduzetih predmeta u jučerašnjem pretresu, a vezano za snimak Željke Cvijanović, odnosno slučaj "Dva papka". Naša redakcija ozbiljno razmišlja i o podnošenju tužbe protiv odgovornih osoba u policijskim agencijama i pravosudnim institucijama u Banjoj Luci i Sarajevu.

Smatramo da imamo osnova za to s obzirom da nam je nanesena ogromna materijalna šteta, da su uposlenici naše redakcije više od osam sati bili zatočeni, da nam je određeni dio imovine uništen tokom pretresa, da je jedan od kolega fotoreportera, Edin Hadžihasić, zadobio i fizičke povrede prilikom obavljanja svoga posla, jedan od naših uposlenika je također završio u Hitnoj pomoći, odnosno na Klinici urgentne medicine KCUS-a, nakon što mu je pozlilo....

Osim toga, što su nam posvjedočili i brojni advokati i drugi stručnjaci iz oblasti prava, zakonski ili pravno gledano, pretres koji je policija obavila jučer u našoj redakciji je veoma sporan. O samom pritisku na naše novinare i medije generalno u BiH, suvišno je i govoriti. Ovo je presedan, čin vrijedan prezira i osude u svakoj demokratskoj državi, što bi BiH treba postati, jer je evidentno da to još uvijek nije.

Dakle, ko su glavni akteri ove priče, zbog kojih, po čijem naređenju i odobrenju, je redakcija portala Klix.ba pretrpjela sve ovo navedeno.

Željka Cvijanović (Foto: Klix.ba)
Željka Cvijanović (Foto: Klix.ba)

Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, osoba je koja je nakon katastrofalnog prethodnog mandata u kojem nije uradila ništa vrijedno pažnje, ponovo sjela u premijersku fotelju. Da stvar bude još gora, Cvijanović je predložena za mandatarku nedugo nakon što je javnost čula snimak. Dugogodišnja je članica SNSD-a, stranke koja vlada tim bh. entitetom već duži niz godina, a kako vlada najbolje će reći građani koji tamo žive. Cvijanović je ujedno osoba koja bi prva trebala biti ispitana u vezi spornog snimka, ali to Specijalno tužilaštvo RS-a nije naredilo.

Goran Glamočanin, specijalni je tužitelj kojem je u Specijalnom tužilaštvu RS-a povjeren ovaj slučaj istrage "Dva papka", odnosno istrage o tome kako je snimak dospio u javnost, tačnije u našu redakciju. Kao i mnogo puta do sada, i ovog puta mu je bačen "vruć krompir", smatraju neki. Glamočanin je i čovjek koji nije htio ili nije smio zatražiti da se premijerka i "papci" ispitaju te da se ustanovi da li su počinili krivično djelo.

Siniša Kostrešević, načelnik Jedinice za organizovani kriminal MUP-a RS, ključni je čovjek u ovom slučaju. U medijima je nebrojno puta spominjan kao "Dodikov čovjek", "glavni SNSD-ov čistač", neko ko odlučuje o podobnim i nepodobnim kadrovima u MUP-u tog entiteta. Mediji ga spominju kao odanog saradnika Miloša Čubrilovića Čubrija, šefa osiguranja Milorada Dodika, koji opet suvereno odlučuje o mnogo čemu kada je u pitanju MUP RS-a. Kostrešević je nekadašnji načelnik policije u Laktašima, za čije se napredovanje u karijeri pobrinuo politički vrh SNSD-a, kada su došli na vlast, tvrde mnogi. Inače, čovjek je koji se voli hvaliti, pa tako je to bilo i jučer u redakciji Klix.ba, da mu niko u medijima nema fotografiju. Od jučer ima.

Siniša Kostrešević (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Siniša Kostrešević (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Igor Todorović, je sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Sarajevu koji je potpisao naredbu za pretres prostorija redakcije Klix.ba. Neki dobro upućeni kažu da se radi o "plašljivom" čovjeku, šta god to značilo. U ovom slučaju je "hrabro" potpisao nalog, odnosno naredbu, za pretres prostorija Klixa. O tvrdnjama, za koje još uvijek smatramo da su samo nagađanja dok se i ako se ne dokaže suprotnim, da je blizak određenoj političkoj stranci za sada nećemo spekulirati.

Igor Todorović (Foto: Klix.ba)
Igor Todorović (Foto: Klix.ba)

Tužiteljica koja je po zamolbi Specijalnog tužilaštva RS-a naložila pretres je Suada Pašić, zamjenica šefa Odjela općeg kriminaliteta Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Informaciju o tome ko je tužiteljica u Sarajevu koja je naložila sramni pretres redakcije portala Klix.ba je dobila tek danas u kasnim poslijepodnevnim satima, jer su u toj instituciji sve vrijeme pokušavali to sakriti od javnosti.