Kadrovske igre
39

Ko se igra životima građana Mostara negirajući ispitivanje otrovnog piralena

R. D.
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda
Na jučerašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH desio se ozbiljan presedan. Jednom činovniku naređeno je da promijeni mišljenje i zatvori oči pred onim što se dešava nekoliko mjeseci.
U šturoj informaciji koja je data medijima nakon jučerašnje sjednice Vlade Federacije BiH stoji kako nije prihvaćen izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o aktivnostima i rezultatima vezanim za analizu mulja s postrojenja otpadnih voda u Mostaru te da je direktoru zavoda Esadu Bukalu naloženo da se obrati Parlamentu Federacije BiH i izda saopćenje za javnost kako bi pojasnio da zavod nije radio mjerenje prisustva piralena, kao i sve ostale propuste koji su pratili ove aktivnosti.

I pored dokumenata koji mjesecima kruže medijima i koje niko nije opovrgao, Bukalo je, navodno, priznao na sjedici Vlade FBiH da zavod uopće nije mjerio prisustvo piralena u otpadnim vodama u Mostaru.

Zastupnik Demokratske fronte u Federalnom parlamentu Ahmed Džubur ovaj postupak vlade okarakterisao je kao "skandaloznu uvertiru pred kadrovsku egzekuciju Bukala".

"Postupanjem Vlade Federacije BiH je 'afera piralen' poprimila skandalozne i od završetka rata nezabilježene metode djelovanja. Javnost se s pravom pita zašto se urgentno pokušava sakriti istina i zataškati afera pet dana prije njenog razmatranja na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije", kazao je Džubur.

Dodaje kako je onog momenta kada je otpadni mulj s mostarskih prečistača dospio u laboratorij Federalnog agropedološkog zavoda u Sarajevu njegov direktor mogao sa sigurnošću računati da će ga stići minimalno jedna od dvije kazne.

"Ili Božija ili ovezemaljska, utjelovljena u liku i (ne)djelu Vlade Federacije BiH... Kao dugogodišnji direktor kojem je do zaslužene penzije ostala još jedna godina je savršeno svjestan da neusvajanje Izvještaja o radu Federalnog agropedološkog zavoda znači uvertiru pred kadrovsku egzekuciju koju će obaviti Vlada Federacije", smatra zastupnik Demokratske fronte.

Džubur podsjeća kako je Ejub Trako, pomoćnik direktora Federalnog zavoda za pedologiju i melioraciju, potvrdio medijima krajem maja da je analiza mulja, urađena 13. marta, pokazala enormno prisustvo PCB-a. Riječ je o opasnom otrovu piralenu koji je u Evropi zabranjen još 2001. godine. Vrijednosti PCB-a tada su bile, prema zavodu, čak sedam puta veće od dozvoljenih.

Ovaj otpadni mulj je u količini od najmanje nekoliko tona otpremljen i deponovan na Regionalnu deponiju Uborak koja je poznata kao masovno utočište medicinskog otpada te nebrojenih eutaniziranih pasa i domaćih životinja oboljelih od najtežih zaraznih oboljenja.