Ekološka katastrofa
91

Naše društvo: Otrov kojim vlast truje Mostarce je takav da ga ni deponija ne prihvata

Piše: R. D.
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda
Digla se velika prašina u gradu na Neretvi nakon što su prije tri dana predstavnici Mreže "Naše društvo" iz Mostara objavili kako vlasti taje da na prečistačima otpadnih voda postoji veoma opasan mulj s prisustvom zabranjenog i kancerogenog otrova piralena.

Nadležni su nakon toga sve proglasili naručenom lažnom pričom da bi iz "Našeg društva" danas odgovorili novim dokazima. Kažu kako su u posljednja dva dana dobili nove dokaze, a da su se prvenstveno zbog zaštite zdravlja uposlenih na prečistačima odlučili javno oglasiti.

Prezentirana je analiza Federalnog zavoda za agropedologiju u kojoj je navedeno prisustvo opasnih materija kao što je piralen iznad referentnih vrijednosti.

"Pozivamo direktoricu postrojenja da pojasni svojim uposlenicima šta znače skraćenice PCB, HCH, TPH, PAH i zašto su visoko iznad dozvoljenih graničnih vrijednosti. Isto pitanje postavljamo svima onima koji u svojim ladicama skrivaju ovaj dokument već tri mjeseca. Zašto ovaj dokument nije dostupan javnosti od prvog dana", pitaju se u "Našem društvu".

Prezentirana je i prepiska direktora JP Deponija koji nije htio prihvatiti deponovanje opasnog mulja. U Našem društvu se pitaju kakvi su ljudi koji taje od građana informacije o kancerogenim otrovima, ako direktor JP Deponija traži od nadležnih zaštitne mjere i zabrane deponovanja.

"Ako smo mi plaćenici i manipulatori, pojasnite sada kakve motive ima Deponija da zauzima ovakav stav i iznosi ove činjenice, dokumente, traži zabrane i zaštitu?! Na samom kraju želimo naglasiti da je posljednje priopćenje Grada Mostara (koje je medijima dostavljeno bez potpisa, bez pečata, datuma i navođenja makar službe koja je sročila onako zanimljiv dokument) također dostavljeno tužilaštvu. Naravno, ne zbog uvreda upućenih nama, nego mnogo ozbiljnijih tvrdnji koje će vrlo brzo neko morati i dokazati. Još jednom upućujemo poziv na HITNO djelovanje nadležnih institucija, agencija i inspekcija da zaštite zdravlje i živote građana Mostara, ali i urade sve da se onemogući bilo kakav pokušaj da se opasni otpad odloži na javnu gradsku deponiju", zaključuju u Našem društvu.