BiH
209

"Ko još mari za semafor": Kako pješaci prelaze raskrsnicu kod Socijalnog

Piše: A. Dž.
Raskrsnica kod Socijalnog u Sarajevu proteklih dana se često spominje u crnim hronikama. U samo sedam dana ovdje su se desile tri saobraćajne nesreće. Nažalost, jedna je bila kobna za 57-godišnju Josipu Knežević koju je usmrtio vozač BMW-a Nermin Maslo prošlog petka.

Saobraćajne nesreće u Sarajevu su svakodnevne, a često u njima stradavaju pješaci. Danas su, naprimjer, u samo 20 minuta povrijeđena dva pješaka.

Nažalost, nerijetko su upravo oni sami krivi, ne poštuju svjetlosnu signalizaciju i saobraćajnice prelaze na mjestima na kojima to nije dozvoljeno.

Time, ne samo da krše propise, već direktno ugrožavaju vlastiti, ali i živote ostalih učesnika u saobraćaju. Tako neodgovorno ponašanje izraženo je upravo na raskrsnici kod Socijalnog koja je među građanima Sarajeva već dobila epitet "kobna".

Fotoreporter portala Klix.ba danas je na ovom mjestu proveo nekoliko sati. Ono što je snimio je krajnje zabrinjavajuće. Većina ljudi uopće ne mari za semafor, a nemali je broj onih koji pretrčavaju cestu samo nekoliko metara od pješačkog prijelaza.

Ovo je samo jedan primjer rizičnog ponašanja pješaka i ukoliko se svi učesnici u saobraćaju ne osvijeste i počnu odgovornije ponašati, nesreće kao što je ona od prošlog petka neće biti izolovan slučaj.

Pogledajte video!