Brojne zvanice
24

Ko je sve bio na iftaru koji je organizovao reis Kavazović

Klix.ba
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u sarajevskoj Vijećnici sinoć je priredio iftar za akreditovane šefove diplomatskih predstavništava u BiH.

Ovoj tradicionalnoj prigodi odazvalo se više od 40 stranih ambasadora i šefova diplomatskih predstavništava.

Među njima su bili visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, šef Misije OSCE-a Bruce Berton, ambasador Velike Britanije Matthew Field, ruski ambasador Petar Ivancov. ambasador Turske Haldun Koc, zatim ambasadorice Njemačke i Slovenije Christane Hohman i Zorica Bukinac.

Reisu-l-ulema Kavazović je u svom obraćanju kazao da mu je čast bila ugostiti diplomate na iftaru.

"Prekid posta je trenutak u kojem svakog dana ramazana slavimo trijumf ljudske volje nad njegovim slabostima. A istinski je slobodan i sretan samo onaj ko ovlada svojim slabostima i strastima. Vjerski blagdani svih konfesija, a naročito tradicionalnih vjerskih zajednica i crkava u Bosni i Hercegovini, jedinstvena su prilika da se susretnemo, da podijelimo radost kao što znamo podijeliti i tugu. Danas, kada se svijetom orkestrirano širi nepovjerenje i strah, lični susreti su ono što nas čini ljudima. A biti čovjekom najljepša je, ali i najteža zadaća u životu", rekao je reis Kavazović.

On im je zahvalio na podršci koju pružaju Bosni i Hercegovini, njenoj cjelovitosti i njenim euroatlantskim integracijama, zatim Islamskoj zajednici i međureligijskom dijalogu u Bosni i Hercegovini.