Višegodišnji problem
17

Ko je oštetio RMU Banovići za tone eksploziva: Radnici ukazali na kriminal, zatražena reakcija FUP-a i Tužilaštva

A. K.
Direkcija RMU Banovići (Foto: A. K./Klix.ba)
Direkcija RMU Banovići (Foto: A. K./Klix.ba)
Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zatražila je postupanje Federalne uprave policije (FUP) i Tužilaštva FBiH zbog mogućeg nezakonitog transporta eksploziva koji je bio namijenjen za Rudnik mrkog uglja u Banovićima, saznaje Klix.ba.

Naime, klupko o mogućim nezakonitim radnjama na štetu Rudnika mrkog uglja u Banovićima počeli su odmotavati radnici.

Kako tvrde, upravu rudnika, ali i nadležna ministarstva obavijestili su o tome, a s obzirom na to da konkretnih rezultata nije bilo, Sindikat banovićkog rudnika o svemu je upoznao Komisiju za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja je na današnjoj sjednici zatražila postupanje Federalne uprave policije i Federalnog tužilaštva, potvrđeno je za Klix.ba.

"Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na osnovu zaprimljenog obraćanja od Sindikata RMU Banovići, u čijem prilogu se nalaze i izjave uposlenika, a cijeneći navedenu problematiku, veoma osjetljivu s aspekta sigurnosti, dokumentaciju je na dalje postupanje proslijedila Tužilaštvu FBiH i Federalnoj upravi policije, sa zahtjevom da u povratnoj informaciji navedene institucije informišu komisiju o preduzetim mjerama na planu provjere vjerodostojnosti iskaza i eventualnog postojanja osnovanih sumnji u vezi sa nelegalnim vršenjem transporta eksploziva", kazao je za Klix.ba Hajrudin Žilić, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Jedan od onih koji je počeo odmotavati ovo klupko je i Senad Idrizović, sada već bivši zaposlenik kompanije EU Explosive iz Zenice koja se bavila proizvodnjom privrednih eksploziva, a isporučivala ih je Rudniku mrkog uglja u Banovićima. Nakon njegovog ukazivanja na, kako tvrdi, nezakonite radnje, dobio je otkaz u kompaniji u kojoj je radio od 2012. godine.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu portala Klix.ba, odnosno Idrizovićevoj izjavi koja je na kraju završila kod Komisije za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH , navedeno je da se prilikom isporuke eksploziva u Rudnik mrkog uglja u Banovićima vrše krađe određenih količina, a da se ova nezakonita radnja potkrepljuje fiktivnim otpremnicama. Prema njegovim navodima, u ove radnje su bili uključeni i članovi tadašnje uprave rudnika, na čelu sa tehničkim direktorom.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Kao glavni rukovalac mobilnog postrojenja bio sam zadužen i za evidenciju sirovina glavnog proizvoda. Od početka sam bio prinuđen da, zbog pogrešno određenog normativa za praškasti eksploziv potkradam kupce. Pri svakoj isporuci praškastog eksploziva kupac je bio za jedan posto oštećen", tvrdi Idrizović u svojoj izjavi, a koja je u posjedu portala Klix.ba.

Prema njegovim tvrdnjama, za neregularnosti nije znao do 2016. godine, odnosno do pregleda knjiga evidencije utroška sirovina. Litri nafte, kako navodi on, odlukom iz novembra 2016. godine, pretvarani su u kilograme, a utrošak Amonijevog nitrata je povećavan za jedan posto.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Pored toga, svaka blokada mobilnog postrojenja je iziskivala odbacivanje nekoliko stotina kilograma sirovina za proizvodnju eksploziva. Sve sam morao 'uštimati' od RMU Banovići i prikazivati kao gotov proizvod za RMU Banovići", navodi Idrizović u svojoj izjavi.

On dalje tvrdi da je 6. maja prošle godine upozorio rukovodstvo kompanije za koju je radio da tako više ne može, nakon čega su, prema njegovim riječima, uslijedili pritisci, a potom i otkaz.

Prema njegovoj izjavi koju je potpisao 14. aprila ove godine, sumnjive radnje je primijetio izvjesni Sifet Ikanović koji je je bio nadzornik miniranja u RMU Banovići. Međutim, kako je navedeno u izjavi, nedugo nakon toga, on je prebačen na drugo radno mjesto.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kako je istakao, o svemu ovome je obavijestio i određene članove uprave banovićkog rudnika koji su mu obećali pomoć, ali do toga, kako navodi, nije došlo.

"Mobilno postrojenje nikada nije servisirano. Sve kvarove su radnici otklanjali. Niko nije kontrolisao printer i vagu. Pumpe za emulzionu matricu su godinama bile u kvaru. Nikada nisam sa sigurnošću mogao isporučiti ugovorenu smjesu. Česta pojava dimova je posljedica toga, a i česte blokade postrojenja. Višak sirovina se, uz fiktivnu otpremnicu prebacivao u Kakanj, navodno da se pokrije manjak koji je tamo nastao", naveo je Idrizović u izjavi koja je upućena istražnim organima.

Također, Idrizovićeve izuzetno ozbiljne navode svojom izjavom potvrdio je i vozač u komapniji EU Explosive Adnan Sarajlić, koja je također završila u rukama članova Komisije za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Sarajlić u svojoj izjavi kaže da je kao vozač spomenute kompanije prevozio višak sirovina Amonijevog nitrata i emulzione matrice iz baze Draganja u Banovićima u Kakanj, kao i da se za prijevoz izdavala fiktivna otpremnica ili izdatnica koja se po završetku uništavala.

Sve izjave prije Komisije za sigurnst Zastupničkog doma Parlamenta FBiH završile su u Sindikatu Rudnika mrkog uglja u Banovićima koje je zatražilo internu istragu o tome ko i na koji način nanosi štetu rudniku nezakonitim izvlačenjem eksploziva.

Senad Idrizović s početka naše priče u svojim izjavama naveo je i Sifeta Ikanovića, od kojeg je aktom RMU Banovići zatražena zvanična izjava.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Njegova izjava potvrđuje da je u sumnjive radnje upleten i vrh uprave RMU Banovići, a kako je naveo, posebno ga je začudilo da se od njega tražilo izjašnjenje, s obzirom na to da su, kako tvrdi, generalni direktor rudnika Munever Čergić i tehnički direktor Ibrahim Lopandić upoznati sa situacijom godinu dana. Neki su, kako je ustvrdio, o tome znali više godina.

"Što se tiče količine eksploziva, ista je varirala od bušotine do bušotine, iako su bile jednake dubine, što sam redovno provjeravao, a rad na terenu nije se slagao s projektnim uputstvima za izvođenje masovnih miniranja i količine eksploziva po jednom metru zapunjene bušotine. Kada je riječ o kvalitetu eksploziva često se prilikom miniranja pojavljivao gusti dim, kao i kvarovi na postrojenju za isporuke eksploziva koje su radnici EU Explosive otklanjali na mjestu događaja, a izjava Senada Idrizovića potvrđuje moje tadašnje sumnje", naveo je Ikanović.

Kazao je i da je bio nadzornik miniranja na Površinskom kopu Grivice od decembra 2013. do februara 2016. godine.

"Razlog mog odlaska s mjesta nadzornika miniranja u direktnoj je vezi sa mojim insistiranjem kod upravnika Hamida Husića, da provjeri moje sumnje vezane za količinu i kvalitet isporučenog eksploziva, ali i baždarenost vage. Sva moja nastojanja bila su u interesu zaštite interesa rudnika. Ono što mi je poznato je da je ubrzo nakon mog odlaska gore spomenuti upravnik preraspodijeljen na drugo mjesto, a na mjesto upravnika RJ bušenje i miniranje postavljen je Senad Čergić, inače bratić generalnog direktora (smijenjenog Munevera Čergića, op.a.)", ustvrdio je Ikanović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Istinitost tvrdnji te eventualnu odgovornost pojedinaca ili grupe trebalo bi da utvrde nadležni istražni organi, odnosno Federalna uprava policije i Tužilaštvo FBiH, što je zatražila i Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Inače, za Rudnik mrkog uglja u Banovićima koji nije u koncernu Elektroprivrede BiH vežu se brojne nepravilnosti, a na njih su ukazivali i inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove.