{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ko je odgovoran što nepismeni natpisi na ulazu Vijećnice nisu ispravljeni?

14.8.2014. u 11:49
77
218
Ko je odgovoran što nepismeni natpisi na ulazu Vijećnice nisu ispravljeni?
77
Nedugo nakon otvaranja sarajevske Vijećnice turisti su uočili pravopisne greške na pločama na ulazu koje, nažalost, do danas nisu ispravljene.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba


Prije ulaska u Vijećnicu posjetitelji i turisti imaju priliku pogledati ploče koje govore o stradanju ove historijske građevine u proteklom ratu, jednu na engleskom, a drugi na bosanskom jeziku.

Na obje ploče moguće je primijetiti pravopisne greške, posebno na ploči na engleskom jeziku, a o čemu je portal Klix.ba i ranije pisao.

"Napravljeno je nekoliko grešaka. Stavljena je pogrešna prepozicija 'on this place', a treba da stoji: 'at this place'. Kod množine, pogrešno je 'over 2 millions of books', a pravilno je 'over 2 million of books'. Pogrešno je i 'university's library', a treba da stoji 'university library'. Također, poslije riječi 'august' nema razmaka", primijetila je u razgovoru za Klix.ba profesorica engleskog jezika Vesna Kovačević.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba


Još uvijek nije jasno ko će otkloniti ove greške koje kvare savršen dojam obnovljenje Vijećnice u svojoj punoj veličanstvenosti, jer u gradskoj upravi smatraju da nisu nadležni za ovaj problem.

"Prilikom preuzimanja Projekta obnove sarajevske Vijećnice Grad Sarajevo je zatekao ploče na objektu. Dakle, Grad ih nije postavljao i samim tim nema nadležnosti mijenjati ih niti uklanjati", istakli su za Klix.ba iz Odjeljenja za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba


U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine (NUBBiH) ističu da su greške napravljene još u ratnom periodu kada su ploče nastale.

"Ploče su izrađene neposredno nakon spaljivanja knjiga. Sramota je što se govorilo o uklanjanju tih ploča. Zašto niko ne govori o spaljivanju dva miliona knjiga koje smo imali tamo", rekla je u razgovoru za Klix.ba Amra Rešidbegović, pomoćnica direktora NUBBiH.

Smatra da bi u narednom periodu trebalo ispraviti pravopisne greške na natpisima.

"Greške bi trebalo ispraviti u dogovoru sa gradskim vlastima", rekla je Rešidbegović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: