{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kakvu sliku šaljemo svijetu: Turisti primijetili nepismene natpise na pločama ispred Vijećnice

4.8.2014. u 22:26
680
445
Kakvu sliku šaljemo svijetu: Turisti primijetili nepismene natpise na pločama ispred Vijećnice
680
Vrata sarajevske Vijećnice je 17. jula za građane i turiste otvorio gradonačelnik Ivo Komšić. Ova građevina je u maju zablistala u svojoj veličanstvenosti. Ipak, nekoliko detalja na samom ulazu u Vijećnicu zbunjuje turiste i kvari savršen dojam.
"Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26 8 1992.godine zapalili Nacionalnu univerzitetsku bilblioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa i dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite".

Ovo je napisano na ploči ispred velikih ulaznih vrata iza koje se krije sva raskoš i jedinstvenost sarajevske Vijećnice.

Na ovoj ploči se može uočiti nekoliko pravopisnih grešaka. Naime, iza rednih brojeva, (25., 26. i 8.) trebalo je staviti tačke, ali i razmak između "1992." i "godina".

Osim ovih grešaka na ploči koja je napisana na bosanskom jeziku, nekoliko grešaka je uočeno i na ploči na kojoj na engleskom jeziku piše: "On this place Serbian criminals in the night of 25th-26th august,1992. set on fire National and university's library of Bosnia and Herzegovina. Over 2 millions of books, periodicals and documents vanished in the flame. Do not forget, remember and warn".

Nakon što nam se javila čitateljka koja je ogorčena nebrigom za ove detalje koji šalju pogrešnu sliku u svijet, jer stotine turista dnevno dolaze da posjete Vijećnicu, zamolili smo profesoricu engleskog jezika Vesnu Kovačević za objašnjenje.

"Napravljeno je nekoliko grešaka. Stavljena je pogrešna prepozicija 'on this place', a treba da stoji: 'at this place'. Kod množine, pogrešno je 'over 2 millions of books', a pravilno je 'over 2 million of books'. Pogrešno je i 'university's library', a treba da stoji 'university library'. Također, poslije riječi 'august' nema razmaka", primijetila je profesorica Kovačević.

Gradska uprava bi što prije trebala reagovati i ispraviti ove greške, kako oni koji znaju engleski jezik ne bi ismijavali ovakve natpise na pločama jedne od najljepših i najvažnijih građevina za Sarajevo i BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: