|

Izložba "Vijećnica: Sjećanja" u znak sjećanja na dva miliona izgorjelih knjiga

Izložba "Vijećnica: Sjećanja" u znak sjećanja na dva miliona izgorjelih knjiga
14
F
FENA
9.5.2014. u 15:10
4
komentara
14

dijeljenja
1/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
2/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
3/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
4/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
5/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
6/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
7/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
8/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
9/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
10/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Povodom 9. maja, Dana Evrope, u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine otvorena je izložba "Vijećnica: Sjećanja".
Izložba je prilika da se podsjeti javnost na 25. i 26. august 1992. godine kada je u granatiranju i požaru izgorjelo oko dva miliona knjiga.

Na izložbi se nalaze plakati s fotografijama Vijećnice (Vijećnica prije rata,Vijećnica tokom razaranja i Vijećnica nakon razaranja) tekstovi o Vijećnici, monografije, publikacije koje je izdao NUB, izbor iz stare periodike…

Na otvaranju izložbe govorili su direktor NUB-a Ismet Ovčina, predsjednik Kulturnog foruma BiH Ibrahim Spahić i otpravnik poslova Ambasade Grčke u BiH Sotirios Demestichas.

Kako je rekao Ovčina, ova izložba govori o kobnom događaju paljenja Vijećnice, ali i o svjetlijim danima koje je Vijećnica imala dok je u njoj bila biblioteka.

"Danas se bez upotrebne dozvole otvara zgrada Vijećnice, prepoznatljivi simbol Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, zgrada u kojoj je NUBBiH imao svoje sjedište od 1951. do 1992. godine i iz koje je zapaljivim granatama otjeran u izbjeglištvo i privremeni smještaj. Nas danas tamo nema jer nam gradonačelnik nije dodijelio mjesto u organizaciji i protokolu, već nam je dodijelio mjesto gosta. Mi tamo nismo gosti. Vijećnica je naš dom. Gradonačelnik je povrijedio naša osjećanja i dostojanstvo žrtve koju stoički nosimo 22 godine,
a toliko smo se radovali trenutku otvaranja Vijećnice i povratka u naš dom", rekao je Ovčina.

Rekao je da će dozvolu za povratak u Vijećnicu NUBBiH tražiti kroz institucije sistema.

Ibrahim Spahić podijelio je sjećanja na prve pročitane knjige,na knjige koje je darovao, na Vijećnicu koje se on sjeća.

Otpravnik poslova Ambasade Grčke u BiH Sotirios Demestichas rekao je da Vijećnica, zajedno sa Sebiljom, predstavlja simbol Sarajeva i njegovih građana, zahvaljujući njenom sjaju i historiji.

"Današnja izložba i sama Vijećnica su svojevrstan podsjetnik da je ovaj grad uvijek bio i ostao mjesto koje rađa kulturu i umjetnost, koje daleko premašuju njegovu fizičku veličinu", rekao je Demestichas.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...