BiH
98

KO HDZ 1990: Istinski katolici i Hrvati svetkuju Gospu, a ne napadaju džamije

Klix.ba
Tomislavgrad
Tomislavgrad
Kantonalni odbor HDZ-a 1990 Sarajevo osudio je napad na džamiju koji se jutros dogodio u mjestu Omerovići kraj Tomislavgrada.

Sarajevska organizacija HDZ-a 1990 osudila je ovaj vandalski čin, te upozorila kako se ovakvim ponašanjem i postupcima produbljuje međunacionalna napetost i podižu tenzije.

"Rezultat takvog primitivnog i nepromišljenog ponašanja, koristeći se primjerima iz iskustva, nerijetko služi kao povod za napad na Hrvate i katoličke vjerske objekte u sredinama u kojima su Hrvati u manjini. Stoga, KO HDZ-a 1990 Vrhbosna apelira na podizanje svijesti za odgovoran i zaštitnički odnos prema svim ljudima koji žive u prostorima sa većinskim hrvatskim stanovništvom, a nisu Hrvati. Samo takvim pristupom možemo zaštiti one Hrvate koji žive u prostorima gdje većinsko stanovništvo nije hrvatske nacionalne pripadnosti. Takvim pristupom se voli svoja zemlja i čuva hrvatstvo, u koje je, kroz višestoljetnu povijest utkana vrijednost ljubavi prema svom, ali i poštovanja prema tuđem", navodi se u saopćenju za javnost kantonalnog odbora ove stranke.

Istinski katolici i Hrvati danas svetkuju blagdan Velike Gospe, čuvajući svoje tradicijske i duhovne vrijednosti, dok neodgovorni pojedinci napadaju vjerske objekte i uništavaju tuđu imovinu, blateći civilizacijsko naslijeđe hrvatskog naroda, istaknuto je na kraju saopćenja.