BiH
17

Muftijstvo mostarsko: Očekujemo da općinske vlasti i Katolička crkva osude napad u Tomislavgradu

Klix.ba
Muftijstvo mostarsko najoštrije je osudilo "kukavički razbojnički upad u džemat Omerovići kod Tomislavgrada, čija meta su bili Bošnjaci i mjesna džamija".
Džemat Omerovići kod Tomislavgrada
Džemat Omerovići kod Tomislavgrada
"S obzirom da je ovo, nakon događaja ispisivanja uvredljivih grafita u selu Mokronoge, novi krupni incident u kratkom vremenskom razdoblju, izražavamo ozbiljnu zabrinutost za sigurnost Bošnjaka u ovim krajevima", stoji u saopćenju.

Muftijstvo mostarsko zahtijeva od nadležnih općinskih, kantonalnih i federalnih organa vlasti da preduzmu sve zakonom propisane mjere kako bi se razbojnici što prije priveli licu pravde i adekvatno sankcionisali za učinjena nedjela, te se na taj način suzbilo širenje mržnje i netrpeljivosti prema Bošnjacima i njihovim vjerskim objektima na tom području.

"Od svih relevantnih faktora, a posebno od općinskih struktura vlasti i Katoličke crkve očekujemo da javno osude ovaj drski, hajdučki upad u ovo bošnjačko selo gdje u miru žive muslimani njegujući svoju vjeru, kulturu i običaje u toleranciji sa svojim komšijama katolicima već stoljećima", saopćilo je Muftijstvo mostarsko.

Ističu da ih posebno žalosti što se ovaj brutalni atak desio na dan velike katoličke svetkovine blagdana Velike gospe.

Muftijstvo mostarsko svojim vjernicima upućuje poruku da hrabro i strpljivo podnesu iskušenje koje ih je zadesilo, predani vjeri u Dragoga Boga, odani svome topraku, razvijajući i dalje kulturu suživota.