Najuži izbor
4

Ko će biti glavni državni tužilac: VSTV 23. januara bira između Kajmaković, Tadić i Halilovića

Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) će na sjednici koja će biti održana 23. januara birati glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Iz VSTV-a su naveli da će tog dana kandidati koji su prošli u najuži izbor Gordana Tadić, Diana Kajmaković i Munib Halilović predstaviti svoje programe.

Tadić je aktuelna vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, Kajmaković je tužiteljica ovog tužilaštva, dok je Halilović tužilac Tužilaštva Federacije BiH.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija ranije je rekao da je formirana rang-lista i da su kandidati bodovani po dva kriterija. Prvi je broj bodova koji nose njihovi radni rezultati, njihove konačne ocjene u posljednje tri godine rada, a drugi je ocjena s intervjua nakon te konkursne procedure.

Tegeltija je ranije za Klix.ba izjavio da ni formiranje vlasti, a ni etnička pripadnost neće imati nikakvog utjecaja na izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Na ranijem javnom konkursu za izbor glavnog državnog tužioca, a koji je nakon raspisivanja poništen, prijavili su se Ivan Matešić, Kasim Halilčević, Ismet Šuškić, Gordana Tadić, Siniša Vranješ, Saša Sarajlić, Miroslav D. Marković, Diana Kajmaković, Munib Halilović, Tomislav Ljubić, Mustafa Hujdurović, Miroslav Janić i Seid Marušić.