Vijeće naroda RS
0

Klubovi Bošnjaka i Hrvata odobrili rebalans budžeta RS-a

FENA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske nije pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa na akte koje je usvojila Narodna skupština RS-a na jučerašnjoj posebnoj sjednici, uvažavajući prije svega proceduru i rokove koje zahtijeva Međunarodni monetarni fond (MMF), iako ima ozbiljne primjedbe na usvojeni rebalans budžeta Republike Srpske za 2012. godinu.

Primjedbe se tiču prije svega smanjenja sredstava - doznake za finansiranje povratka u Republiku Srpsku, smanjenje tekućih grantova dobrotvornim društvima "Merhametu", "Caritasu", "Kolu srpskih sestara", udruženjima i organizacijama civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata, a što direktno pogađa građane u stanju socijalne potrebe.

Isto tako očigledno je enormno i netransparentno povećanje tekućih grantova vjerskim i etničkim organizacijama i zajednicama i to za više od pet miliona KM.

Vjerske zajednice i obnova vjerskih objekata trebaju podršku budžeta Republike Srpske, ali ravnopravno i transparentno da bi se podržali prioriteti svih vjerskih zajednica, stav je bošnjačkog kluba.

Klub Bošnjaka očekuje da se kod izrade i donošenja budžetskih dokumenata vodi računa o ustavnim nadležnostima i procedurama u Vijeću naroda koje uz Narodnu skupštinu vrši zakonodavnu vlast u Republici Srpskoj.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović izrazio je javno nezadovoljstvo vezano za postupke i procedure predlaganja strateški najvažnijih pitanja, koja se tiču svih građana RS-a.

To se dešava, kaže, po ko zna koji put.

"Rekao bih svjesno i namjerno se ti dokumenti šalju pod oznakom vrlo hitno, ranije se to odnosilo na set zakona koji reguliraju imovinskopravne odnose, a sada je to rebalans budžeta RS-a. Iako su građani u stanju socijalne potrebe, a i kriza je evidentna, predlagaču ne smeta da se dovede u ovu situaciju nedostaka vremana za donošenje zakona u redovnoj proceduri", dodao je Hadžiomerović.

Klub Bošnjaka očekuje da se kod izrade i donošenja budžetskih dokumenata, vodi računa o ustavnim nadležnostima i procedurama u Vijeću naroda RS-a, koje uz Narodnu skupštinu vrši zakonodavnu vlast u RS-u.

I Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske odlučio je danas da rebalans budžeta RS-a ne narušava vitalni nacionalni interes Hrvata, rekao je predsjednik Kluba Josip Jerković, ali i dodao da su neke stavke smanjene u budžetu, kao što je slučaj s Ministarstvom za izbjegle osobe, pa očekuju da će to da kraja godine iznos sredstava biti povećan.

Glasovima skupštinske većine u parlamentu RS-a sinoć je na posebnoj sjednici i po hitnom postupku usvojen rebalans entitetskog budžeta za ovu godinu, koji sada iznosi milijardu i 810 miliona KM i manji je za 15 miliona od usvojenog budžetskog okvira.

Usvojeni rebalans budžeta mora dobiti potvrdu svih klubova u Vijeću naroda RS-a da bi mogao stupiti na snagu.

U Skupštini su sinoć podršku dobile i izmjene Zakona o izvršenju budžeta RS-a za 2012. te Odluku o prihvatanju zaduženja RS-a prema MMF-u.