{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klub Bošnjaka u NSRS-u pokreće pitanje vitalnog nacionalnog interesa

Piše: Er. M. - T.Č./Klix.ba
1.10.2015. u 12:26
11
101
Klub Bošnjaka u NSRS-u pokreće pitanje vitalnog nacionalnog interesa
11
Klub Bošnjaka u NSRS-u pokreće pitanje vitalnog nacionalnog interesa
NSRS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Narodne skupštine RS-a donio je odluku o pokretanju pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi s odlukama NSRS-a o formiranju Regulatorne komisije za energetiku i Komisije za provođenje referenduma, saznaje Klix.ba.
U toku je sjednica Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Narodne skupštine RS. Na dnevnom redu nalaze se dvije tačke i to rasprava o formiranju Regulatorne komisije za energetiku i Komisije za provođenje referenduma.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda donio je jednoglasno odluku o pokretanju pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi s objema komisijama.

Mujo Hadžiomerović (Foto: Klix.ba)
Mujo Hadžiomerović (Foto: Klix.ba)


Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a kazao je da je Klub jednoglasno odlučio da pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa na formiranu Komisiju za provođenje referenduma i na formiranje Regulatorne komisije za energetiku.

Klub je odlučio da pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa zbog neustavnosti odluke o referendumu.

Što se tiče jednonacionalnog sastava Regulatorne komisije za energetiku stav Kluba je da je takav sastav neprihvatljiv.

"Odluka o formiranju komisije za energetiku je donesena iako smo imali prijavljenog Bošnjaka, a koji nije prošao. Imamo pozitivan primjer u FBiH, gdje i u njihovim nižim aktima, poput statuta stoji da komisije treba da budu sačinjene od sva tri konstitutivna naroda", istakao je Hadžiomerović.

Podsjećamo, Narodna Skupština RS-a izabrala je jednonacionalni sastav Regulatorne komisije za energetiku. U entitetskom parlamentu prilikom imenovanja nije ispoštovana nacionalna struktura kod predloženih kandidata za članove, što je rezultiralo time da su za članove izabrani samo pripadnici srpskog konstitutivnog naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: