BiH
11

Klub Bošnjaka u NSRS-u pokreće pitanje vitalnog nacionalnog interesa

Piše: Er. M. - T.Č.
NSRS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
NSRS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Narodne skupštine RS-a donio je odluku o pokretanju pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi s odlukama NSRS-a o formiranju Regulatorne komisije za energetiku i Komisije za provođenje referenduma, saznaje Klix.ba.

U toku je sjednica Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Narodne skupštine RS. Na dnevnom redu nalaze se dvije tačke i to rasprava o formiranju Regulatorne komisije za energetiku i Komisije za provođenje referenduma.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda donio je jednoglasno odluku o pokretanju pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi s objema komisijama.

Mujo Hadžiomerović (Foto: Klix.ba)
Mujo Hadžiomerović (Foto: Klix.ba)

Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a kazao je da je Klub jednoglasno odlučio da pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa na formiranu Komisiju za provođenje referenduma i na formiranje Regulatorne komisije za energetiku.

Klub je odlučio da pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa zbog neustavnosti odluke o referendumu.

Što se tiče jednonacionalnog sastava Regulatorne komisije za energetiku stav Kluba je da je takav sastav neprihvatljiv.

"Odluka o formiranju komisije za energetiku je donesena iako smo imali prijavljenog Bošnjaka, a koji nije prošao. Imamo pozitivan primjer u FBiH, gdje i u njihovim nižim aktima, poput statuta stoji da komisije treba da budu sačinjene od sva tri konstitutivna naroda", istakao je Hadžiomerović.

Podsjećamo, Narodna Skupština RS-a izabrala je jednonacionalni sastav Regulatorne komisije za energetiku. U entitetskom parlamentu prilikom imenovanja nije ispoštovana nacionalna struktura kod predloženih kandidata za članove, što je rezultiralo time da su za članove izabrani samo pripadnici srpskog konstitutivnog naroda.