{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veto Kluba Bošnjaka na izbor Komisije za sprovođenje referenduma ide na Ustavni sud RS

A
28.10.2015. u 10:26
0
18
Veto Kluba Bošnjaka na izbor Komisije za sprovođenje referenduma ide na Ustavni sud RS
0
Veto Kluba Bošnjaka na izbor Komisije za sprovođenje referenduma ide na Ustavni sud RS
Zajednička Komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske nije postigla saglasnost na današnjoj sjednici o pokrenutim procedurama za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka na odluku Narodne skupštine Srpske o izboru članova u Komisiju za sprovođenje referenduma i na odluku o izboru članova u Regulatornu komisiju za energetiku RS.
Ove dvije odluke donijela je Narodna skupština RS na 6. redovnoj sjednici održanoj u septembru, a materijal vezan za ove odluke i procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka biće dostavljen Ustavnom sudu Republike Srpske.

Nada Tešanović, predsjednica Vijeća naroda RS, rekla je novinarima nakon današnje sjednice da nije postignuta usaglašenost i da su delegati smatrali da nemaju o čemu da se usaglašavaju, s obzirom da nije predložen ni jedan amandman. Naglasila je da će u roku od sedam dana materijal biti dostavljen Ustavnom sudu RS.

Mujo Hadžiomerović, šef kluba Bošnjaka, izjavio je da se kao i u prethodnim procedurama nisu se mogli usaglasiti.

"Nismo mogli prihvatiti Odluku o komisiji za realizaciju Odluke o referendumu, jer ona je neustavna, antidejtonska i ne bi zadirala samo u rad Suda i Tužilaštva BiH, nego i drugih institucija", rekao je Hadžiomerović.

Stav Kluba Bošnjaka je da je odluka o izboru članova u Komisiju za sprovođenje referenduma trebalo da bude donesena kada i odluka o sprovođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Kada je u pitanju odluka o izboru članova u Regulatornu komisiju za energetiku, sporno je što nije izabran član bošnjačke nacionalnosti koji se prijavio na konkurs, odnosno nije poštovana ustavna normu o nacionalnoj strukturi.

Hadžiomerović vjeruje da Ustavni sud RS neće donijeti odluku u korist Kluba Bošnjaka, ali to je uslov da ovo pitanje razmatra Ustavni sud BiH

Do današnje sjednice došlo je nakon što se Vijeće naroda RS nije usaglasio zahtjevu Kluba Bošnjaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: