{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klub Bošnjaka pozvao Inzka i PIC da stave van snage zaključke NSRS

F
9.6.2011. u 15:20
0
2
Klub Bošnjaka pozvao Inzka i PIC da stave van snage zaključke NSRS
0
Klub Bošnjaka pozvao Inzka i PIC da stave van snage zaključke NSRS
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pozvao je danas visokog predstavnika Valentina Inzka i članice Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) da u skladu sa svojim ovlaštenjima stave van snage zaključke Narodne skupštine RS-a, usvojene ranije uz odluku o entitetskom referendumu, a koji su u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.
Time bi se, smatraju u ovom klubu, stvorili stabilni uslovi za dijalog domaćih političkih subjekata i normalno funkcioniranje institucija BiH na putu evroatlantskih integracija.

Na današnjoj sjednici Klub Bošnjaka je razmatrao odluku o stavljanju van snage odluke o referendumu u RS-u, te uz nju usvojene zaključke i preporuke, i smatra, kako su to već ocijenili i predstavnici međunarodne zajednice, da su relaksirane napetosti odustajanjem od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali nisu i uklonjene.

Podsjećaju da su i prilikom usvajanja prvih skupštinskih zaključaka, 13.aprila, ocijenili da su oni neustavni i antidejtonski, te da se očekivalo da će se novim zaključcima i preporukama Skupštine RS-a i oni staviti van snage.

Ovom prilikom Klub Bošnjaka još jednom ukazuje da niko ne spori referendum kao demokratsko pravo građana, ali u konkretnom slučaju referendumom se ne može tražiti izjašnjavanje iz nadležnosti BiH, kao što su Sud BiH, Tužilaštvo BiH, VSTV i druge državne institucije.

„Stav Kluba Bošnjaka da o ovim pitanjima koja nisu u nadležnosti RS-a ne može biti referenduma ni za sada, a ni ubuduće“, naglašava se u saopćenju.

Klub Bošnjaka podržava dijalog s EU o funkcioniranju pravosuđa u BiH na svim nivoima, ali taj dijalog treba da vode institucije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: