Dom naroda Parlamenta FBiH
85

Klub Bošnjaka pokreće pitanje vitalnog nacionalnog interesa

Piše: J. H.
Dom naroda Parlamenta FBiH (Foto: N. G./Klix.ba)
Dom naroda Parlamenta FBiH (Foto: N. G./Klix.ba)
Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH ima dovoljan broj glasova za pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa pred Ustavnim sudom FBiH, a povodom izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH u Zastupničkom domu.

Prema sadašnjim informacijama, devetero delegata iz SDA pridružili su se nezavisni kandidati Hanka Vajzović i Ekrem Prošić te delegat NHI-a Mukadesa Anadolac.

Podsjetimo, nepovjerenje Vladi FBiH izglasao je Zastupnički dom na vanrednoj sjednici prije tri dana sa 58 glasova zastupnika iz stranaka aktuelne parlamentarne većine (SBB, SDP, HDZ i HDZ 1990). Protiv takve odluke glasalo je 26 poslanika, a šest je bilo suzdržano.

Kao glavni razlog su naveli da Vlada nema podršku većine u Parlamentu.

U ministarskom sazivu Vlade su, naime, još ministri iz "stare" koalicije, koju su najutjecajniji socijaldemokrati imali sa Strankom demokratske akcije, Narodnom strankom Radom za boljitak i Hrvatskom strankom prava.

Ovaj savez raspao se ljetos i na nivou Federacije proglašena je nova parlamentarna većina kada je Socijaldemokratska partija BiH objavila raskid koalicije u Bosni i Hercegovini sa Strankom demokratske akcije.