Foča
0

Ključeve obnovljenih domova dobilo 14 porodica

FENA
Foča
Foča
U posljednjih nekoliko dana u općini Foča u obnovljene kuće uselilo je 14 povratničkih porodica bošnjačke nacionalnosti, saopćerno je u nedjelju iz bh. ministarstva za ljudska prava i izbjeglice koje je za te namjene izdvojilo 350.000 KM.

Ključeve za rekonstruirane stambene jedinice porušene u ratu dobili su: Ibrahim Pištov, Nail Đuderija, Emira Reko, Hasnija Grebović, Esad Puriš, Muniba Bećirević, Smajo Pašalić, Abida Čelik, Mevla Muslić, Mujo Delić, Abid Kovač, Džemal Avdović, Elvedin Rahman i Edhem Rahman.

U obnovu individualnih stambenih jedinica povratnika, zgrada zajedničkog stanovanja, elektrifikaciju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture na području općine Foča bh. ministarstvo je u zadnje vrijeme uložilo više od 1,4 miliona KM, a dodatno je u okviru CEB projekta u zbrinjavanje korisnika kolektivnih centara uloženo 660.000 KM.

U okviru ovog projekta obnovljene su 24 stambene jedinice.

Imajući u vidu sve veće potrebe za održivi povratak, spomenuto ministarstvo je ove godine u budžetu izdvojilo višestruko više novca za ovu namjenu nego ranijih godina, odnosno jednako koliko i za obnovu individualnih stambenih jedinica povratnika, saopćeno je iz kabineta resornog ministra.