BiH
0

Klizište ugrožava kuću u Banjoj Luci, Usora se izlila kod Teslića

FENA
Klizište koje je aktivirano ugrožava jednu kuću u ulici Braće Miletića u Banjoj Luci, dok je u općini Teslić usljed izlivanja rijeke Usore u naselju Vrela otežan saobraćaj na regionalnom putu Teslić-Doboj i odvija se jednom kolovoznom trakom.

Iz Civilne zaštite Republike Srpske danas je potvrđeno i da se rijeka Sana kod Prijedora djelimično izlila u mjesnim zajednicama Tukovi i Raškovac i poplavila poljoprivredno zemljište i dvorišta nekoliko domaćinstava.

Na području tog grada Vodostaj rijeke Sane iznosio je 413 centimetara, što je za sedam centimetara ispod kote vanredne odbrane od poplava, a budući da na širem slivnom području rijeke Sane pada kiša slabijeg intenziteta, očekuje se da će u toku dana to uticati na povećanje nivoa vodostaja.

Iz Civilne zaštite navode da prate stanje na terenu i u slučaju potrebe će predložiti preduzimanje neophodnih mjera zaštite i spašavanja.

U općini Novi Grad/Bosanski Novi vodostaji rijeka Une i Sane su u opadanju.

Zbog izlivanja rijeke Japre u prekidu su lokalni putni pravci Blagaj- Radomirovac, Blagaj-Vitosovci i regionalni put Blagaj-Budimlić-Japra.

Za sada nema ugroženog stanovništva i objekata.

Načelnik općine Kostajnica Drago Bundalo jutros je donio odluku o proglašenju stanja pripravnosti zbog mogućih poplava, bujica i klizišta.