BiH
0

Klizište prekinulo putnu komunikaciju Konjic - Buturović Polje

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na lokalitetu Jezerine došlo je do aktiviranja klizišta koje je prekinulo putnu komunikaciju na regionalnom putu Konjic - Butrović Polje i zapriječilo rijeku Kraljuščicu, te stvorilo vještačku akumulaciju.

Ukoliko klizište i dalje bude aktivno, postoji rizik da se napravi još veća akumulacija i tako poplavi kuće koje se nalaze u blizini rijeke Kraljuščice, navodi se u izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (OC FUCZ) za 9./10. februar, do 10.00 sati.

Površina klizišta je oko 1.000 x 500 metara. Općinska služba civilne zaštite uputila je Federalnom geološkom zavodu zahtjev da izvrše snimanje klizišta i daju konkretne preporuke za njegovu sanaciju.

Na području Tuzlanskog kantona, Općina Gradačac, u toku protekla 24 sata prijavljeno aktiviranje jednog klizišta na poljoprivrednom zemljištu na području MZ Međiđa Donja. Nema ugroženih objekata.

OSCZ Srebrenik je u ponedjeljak zaprimila dojavu o aktiviranju klizišta na području naselja Gornji Hrgovi. Klizište je ukupne površine oko 80 duluma i ugrožava jedan stambeni objekat.

Na području općine Kalesija u naselju Zukići obavljena je evakuacija jedne starije osobe iz kuće koju je ugrozilo klizište koje se aktiviralo prije par dana. Ta osoba je smještena kod komšija u obližnjem stambenom objektu.

U vezi s vodostajem rijeka, u izvještaju se navodi da je vodostaj Save u opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 7.00 sati iznosila je - Bosanski Brod 409 cm (pripremno stanje), a juče 443 cm; Bosanski Šamac 283 cm (normalno stanje), juče 322 cm; Orašje 546 cm (pripremno stanje), a juče 584 cm.

Na području Tuzlanskog kantona vodostaj na brani HA Modrac u 07.00 sati iznosio je 198,64 m.n.m. Tačka preljeva je 200 m.n.m. U odnosu na mjerenje jučer u 7.00, nivo je niži za 7 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,4 m3/s.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u kanjonu rijeke Bregave, ispod sela Prenj, još je poplavljen oko jedan ha poljoprivrednog zemljišta. Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 7.00 sati iznosio je 310 cm (jučer 315 cm), dok su redovne mjere za odbranu od poplava 280 cm.

U izvještaju se dodaje da je na području Unsko-sanskog kantona (Velika Kladuša) 10 kV dalekovod Vidovska bez napona od 19.30 sati zbog kvara. Dio 10 kV dalekovoda Todorovo u prekidu od 00.57 sati.

Na području općine Bosanska Krupa dio 10 kV dalekovoda Otoka-Centar u prekidu je od 17.00 sati zbog kvara. Ostali kvarovi na visokonaponskoj elektromreži, uzrokovani obilnim snježnim padavinama iz proteklih dana, su otklonjeni.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (Grad Mostar) od jučer popodne zbog kvara na dalekovodu bez elektroopskrbe su sela Jasenjani i Zaružje.