{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klix.ba dobitnik zahvalnice Federalne uprave civilne zaštite

F
4.3.2015. u 13:57
17
11
Klix.ba dobitnik zahvalnice Federalne uprave civilne zaštite
17
Federalni štab Civilne zaštite danas je u Sarajevu upriličio svečanost povodom 1. marta, Dana civilne zaštite Federacije BiH, koji je ujedno i Međunarodni dan civilne zaštite. Tim povodom su dodijeljene zahvalnice pojedincima i kolektivima koji su svojim radom i angažovanjem u 2014. ostvarili izuzetne rezultate u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara. Među dobitnicima priznanja je i portal Klix.ba.
U obraćanju prisutnima direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak istakao je da je Vlada FBiH putem Federalnog štaba CZ uspješno odgovorila na prirodnu nesreću od maja do augusta prošle godine, odnosno da su realizovane neophodne akcije zaštite i spašavanja od poplava i klizišta uz nesebičnu pomoć građana, pravnih osoba i volontera.

"Ova nesreća je pokazala koliko smo ranjivi i koliko je potrebno ulagati u sistem zaštite i spašavanja. Zato strateški ciljevi razvoja trebaju biti izgradnja univerzalnog integrisanog sistema zaštite spašavanja u FBiH, kompaktibilnog zahtjevima evropskih i evroatlantskih integracija koje u svom razvoju slijedi BiH", rekao je Solak.

Na taj način ćemo, kaže, životni prostor i okoliš BiH, regije i Evrope učiniti sigurnijim mjestom življenja za sve ljude.

Posebnu zahvalnost Solak je izrazio svim građanima i volonterima koji su bili ključna karika uspješnog ublažavanja i otklanjanja posljedica od poplava i klizišta.

Svim pripadnicima Civilne zaštite i subjektima sistema zaštite i spašavanja Dan civilne zaštite FBiH čestitao je i komandant Federalnog štaba CZ Jerko Ivanković Lijanović. Ukazao je da se sistem civilne zaštite mora podići na višu razinu, normativnopravnom i funkcionalnom smislu pratiti standarde EU.

"Cilj našeg posla u narednom srednjoročnom razdoblju jest daljni rad na uspostavljanju učinkovitog odgovora društva, prije svega svih ustrojbenih razina vlasti na izazove i rizike prirodnih i drugih nesreća koju ugrožavaju stanovništvo, materijalnih dobara i okoliša", rekao je Ivanković Lijanović.

Važno područje iz naučenih lekcija od poplava i klizišta, po njegovim riječima je opremanje, obučavanje i osposobljavanje svih elemenata sustava CZ za izvršenje namjenskih zadataka.

Jedino je tako, kazao je, moguće provjeravati realnost odgovora na izazove identificiranih opasnosti od nesreća sadržanih u planovima zaštite i spašavanja.

Najveća priznanja Zlatne značke civilne zaštite danas su dobili: Muhamed Hasanović, Asir Prijić, Ilija Jeziđić, Nijaz Zec, Abud Memišević, Ferhat Ljuca, Senaid Memić, Samir Agić, Ramo Živojević, Sead Aljić, Mustafa Kovać, Marina Bera i Namik Hodžić.

Plaketu Civilne zaštite dobili su: Sead Džanović, direktor Kantonalne uprave CZ Zenica, Zdenko Tadić, direktor Kantonalne uprave CZ Tuzla, Frano Laštro, direkor KUCZ Livno, među dobitnicima zahvalnice Civilne zaštite dobili su: Vlada FBiH, Grad Sarajevo, Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, Federalna uprava policije, ambasade Turske, Austrije Azerbejdžana, Bugarske, Slovačke, Češke, Kine, Pakistana, Portugala, SAD-a, Kraljevine Saudijske Arabije i Kuvajta u Sarajevu, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Federalni hidrometeorološki zavod BiH, Federalni zavod za agropedologiju, Oružane snage BiH, Federalna novinska agencija FENA, Federalna TV i Klix.ba kao i drugi kolektivi koji su u prošloj godini iskazali požrtvovanje i hrabrost u akcijama zaštite i spašavanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: