BiH
0

Klix.ba dobio zahvalnicu za afirmaciju antifašističkih tradicija

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"U Bosni i Hercegovini je nametnuta vaninstitucionalna vladavina stranačkih lidera i oligarhijskih vrhova nekih stranaka te je situacija u zemlji dovedena do apsurda", rekao je Raif Dizdarević, predsjednik Odbora za obilježavanje 70 godina ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a.

On je na današnjem skupu koji je završnica manifestacija obilježavanja godišnjice ZAVNOBiH-a ukazao na historijski značaj ZAVNOBiH-a za državnost BiH i trajne vrijednosti principa ugrađenih u temeljna akta na kojima je bila utemeljena BiH kao zajednica njena tri naroda i na zasjedanje AVNOJ-a, na kome su oni prihvaćeni, čime je BiH vraćena državnost u okviru nove Jugoslavije.

Dizdarević je kazao da ZAVNOBiH i AVNOJ nisu samo obnovili državnost BiH nego su je učinili prostorima na kojem je svaki narod BiH ostvario ravnopravnost na cijelom njenom prostoru, a svi zajedno u avnojevskoj Jugoslaviji.

Naglasio je da obilježavanje godišnjica ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a ne bi trebalo biti prigodničarsko već treba značiti reafirmaciju trajnih historijskih vrijednosti ZAVNOBiH-a, a koje se trebaju vratiti u svijest javnosti.

Aktivnosti povodom obilježavanja godišnjica koje je Dizdarević izdvojio su naučni skup u Sarajevu, antifašistički skup u Mrkonjić-Gradu, dani AVNOJ-a u Jajcu i nekoliko akademija.

Potpredsjednik Odbora Nijaz Skenderagić je izrazio zadovoljstvo zbog aktivnosti povodom godišnjica te je kazao da su ove godine aktivnosti trajale deset dana što je znatno duže nego prethodnih godina. Istaknuo je i vrijednost učešća mladih ljudi, a kojima su aktivnosti, velikim dijelom, bile i posvećene. Podsjetio je da su mladi ljudi bili najbrojniji u Jablanici i Jajcu te da su se osnovci i srednjoškolci u velikom broju odazvali na ideju stvaranja literarnih i likovnih radova o temi ''Moja domovina, Bosna i Hercegovina''.

Na današnjem skupu su dodijeljene zahvalnice za 20 kolektiva i 12 pojedinaca za doprinos i afirmaciju slobodarskih antifašističkih tradicija NOR-a, među kojima je i portal Klix.ba.