{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bogat program obilježavanja 70 godina ZAVNOBiH-a bez podrške države

F
24.10.2013. u 15:06
63
4
Bogat program obilježavanja 70 godina ZAVNOBiH-a bez podrške države
63
Bogat program obilježavanja 70 godina ZAVNOBiH-a bez podrške države
Nijaz Skenderagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana konstituirajuća sjednica Odbora za obilježavanje 70 godina ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a na kojoj je predstavljen program kojim će biti obilježen i u javnosti ponovo reafirmirane trajne vrijednosti ovih historijskih događaja.
Uprkos izostanku podrške od državnih institucija, razni segmenti programa obilježit će novembar kao mjesec koji će proteći u znaku antifašističke borbe i promocije tekovina ZAVNOBiH-a.

Fokus ovogodišnje godišnjice bit će naučni skup koji će, naveli su organizatori, ponuditi stručni odgovor svim negatorima državnosti BiH i tekovina ZAVNOBiH-a, dok se uz pomoć Ministarstva nauke i obrazovanja FBiH provodi nagradni literarni i likovni konkurs s temom "Moja domovina BiH" u svim osnovnim i srednjim školama. Osim ovih bit će održane brojne svečanosti te sadržaji i u Mrkonjić- Gradu i Jajcu.

"U svim školama, među novim generacijama želimo trajno promovirati ideje antifašizma i državotvornosti BiH. Kroz ove sadržaje želimo da među djecom razvijamo ljubav prema vlastitoj državi i da ovakve aktivnosti prerastu u tradicionalni sadržaj i hvala Federalnom ministarstvu nauke i obrazovanja s ministrom Damirom Mašićem na podršci", istakao je potpredsjednik Odbora Nijaz Skenderagić.

On je naglasio da će i jedna od aktivnosti biti i povezivanje svih individualaca i udruženja kojima je iskreno stalo do progresivne BiH.

Lejla Hamzagić-Kovačević, savjetnica ministra Damira Mašića, naglasila je da je podrška Ministarstva ovom programu obilježavanja u potpunosti na tragu onoga što su temelji ZAVNOBiH-a.

Iz Instituta za istoriju BiH Vera Kac je kratko najavila naučni skup koji će biti održan 20. novembra, a osim klasičnih tema koje će se baviti historiografijom i samim zasjedanjem ZAVNOBiH-a, ovaj naučni skup će ponuditi i zanimljive presjeke i komparativne analize obilježavanja godišnjica, te odnos bh. političke elite prema vrijednostima ZAVNOBiH-a kao i slici o ovom historijskom događaju u današnjim udžbenicima.

"ZAVNOBiH je obnovio državnost Bosne i Hercegovine i tom prilikom su narodi BiH zajedno s drugim narodima izvojevali pravo da urede zemlju tako da će osigurati jednakost i ravnopravnost i Srba i Hrvata i Muslimana - istakao je predsjednik Odbora Raif Dizdarević podsjećajući na historijsku važnost ovog događaja tokom kojeg su doneseni i brojni pravni akti ustavotvornog karaktera uključujući i Deklaraciju naroda BiH koja je garantirala sva ljudska prava i slobode", saopćeno je iz Odbora za obilježavanje ovog značajnog događaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: