{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bogat program obilježavanja 70 godina ZAVNOBiH-a bez podrške države

F
24.10.2013. u 15:06
63
4
Bogat program obilježavanja 70 godina ZAVNOBiH-a bez podrške države
63
Bogat program obilježavanja 70 godina ZAVNOBiH-a bez podrške države
Nijaz Skenderagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana konstituirajuća sjednica Odbora za obilježavanje 70 godina ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a na kojoj je predstavljen program kojim će biti obilježen i u javnosti ponovo reafirmirane trajne vrijednosti ovih historijskih događaja.
Uprkos izostanku podrške od državnih institucija, razni segmenti programa obilježit će novembar kao mjesec koji će proteći u znaku antifašističke borbe i promocije tekovina ZAVNOBiH-a.

Fokus ovogodišnje godišnjice bit će naučni skup koji će, naveli su organizatori, ponuditi stručni odgovor svim negatorima državnosti BiH i tekovina ZAVNOBiH-a, dok se uz pomoć Ministarstva nauke i obrazovanja FBiH provodi nagradni literarni i likovni konkurs s temom "Moja domovina BiH" u svim osnovnim i srednjim školama. Osim ovih bit će održane brojne svečanosti te sadržaji i u Mrkonjić- Gradu i Jajcu.

"U svim školama, među novim generacijama želimo trajno promovirati ideje antifašizma i državotvornosti BiH. Kroz ove sadržaje želimo da među djecom razvijamo ljubav prema vlastitoj državi i da ovakve aktivnosti prerastu u tradicionalni sadržaj i hvala Federalnom ministarstvu nauke i obrazovanja s ministrom Damirom Mašićem na podršci", istakao je potpredsjednik Odbora Nijaz Skenderagić.

On je naglasio da će i jedna od aktivnosti biti i povezivanje svih individualaca i udruženja kojima je iskreno stalo do progresivne BiH.

Lejla Hamzagić-Kovačević, savjetnica ministra Damira Mašića, naglasila je da je podrška Ministarstva ovom programu obilježavanja u potpunosti na tragu onoga što su temelji ZAVNOBiH-a.

Iz Instituta za istoriju BiH Vera Kac je kratko najavila naučni skup koji će biti održan 20. novembra, a osim klasičnih tema koje će se baviti historiografijom i samim zasjedanjem ZAVNOBiH-a, ovaj naučni skup će ponuditi i zanimljive presjeke i komparativne analize obilježavanja godišnjica, te odnos bh. političke elite prema vrijednostima ZAVNOBiH-a kao i slici o ovom historijskom događaju u današnjim udžbenicima.

"ZAVNOBiH je obnovio državnost Bosne i Hercegovine i tom prilikom su narodi BiH zajedno s drugim narodima izvojevali pravo da urede zemlju tako da će osigurati jednakost i ravnopravnost i Srba i Hrvata i Muslimana - istakao je predsjednik Odbora Raif Dizdarević podsjećajući na historijsku važnost ovog događaja tokom kojeg su doneseni i brojni pravni akti ustavotvornog karaktera uključujući i Deklaraciju naroda BiH koja je garantirala sva ljudska prava i slobode", saopćeno je iz Odbora za obilježavanje ovog značajnog događaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: