Putuje 15. juna
2k

Klinički centar u Tuzli odobrio liječenje Nadin Smajlović u Turskoj jer joj se u BiH ne može pomoći

E. Sk.
Amina i Nadin Smajlović
Amina i Nadin Smajlović
Univerzitetski klinički centar u Tuzli odobrio je izmiještanje djevojčice Nadin Smajlović van granica Bosne i Hercegovine.
Trinaestgodišnja djevojčica se i dosad liječila u Turskoj, ali u privatnom aranžmanu, jer je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu odbio da potpiše odobrenje za njeno izmještanje u inostranstvo. Zbog odbijanja liječenja djeteta, roditelji su protiv odgovornih na sarajevskoj klinici prije pola godine podnijeli krivičnu prijavu, ali je predmet još u fazi provjera.

Ovaj put bi troškove njenog liječenja trebao preuzeti Fond zdravstvenog osiguranja jer je UKC Tuzla utvrdio da u BiH ne može dobiti adekvatnu zdravstvenu njegu.

"Jutros smo dobili zdravstvene formulare da popunimo za Nadin. Republika Turska je poslala, pa da im pošaljemo. Mi se nadamo da bismo trebali 15. juna putovati u Tursku”, kazala je djevojčicina majka Amina Smajlović za Al Jazeeru.

Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla kazao je da se radi o rijetkoj bolesti unutar određene populacije i mogla se svesti pod član 5. Federalnog pravilnika, na upućivanje liječenja van granica BiH.

Podsjetimo, otac Nadin Smajlović prijetio je ljekaru gasnim pištoljem jer KCUS nije htio odobriti njeno izmještanje u Tursku, protiv oca je podnesena krivična prijava, a ljekari KCUS-a su odbili liječiti djevojčicu, zbog čega je održano nekoliko protesta.