Donacija Violete
285

Klinički centar Tuzla umjesto respiratora dobio drastično drugačiji uređaj

A. K.
Oksigenator koji je UKC Tuzla dobio od kompanije Violeta (Foto: Klix.ba)
Oksigenator koji je UKC Tuzla dobio od kompanije Violeta (Foto: Klix.ba)
Kompanija Violeta nedavno je uručila donaciju Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, a prema informacijama koje su plasirane u javnosti, u paketu se nalazio i jedan respirator. Međutim, danas su iz tuzlanskog kliničkog centra naveli da nije riječ respiratoru, već drastično drugačijem uređaju.

Naime, kompanija Violeta u vrijeme pandemije koronavirusa zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini donirala je medicinsku opremu u vrijednosti 400.000 konvertibilnih maraka. Kako je ranije navedeno, u donaciji se nalazilo i šest respiratora, a jedan od njih je, prema saopćenjima za javnost, uručen Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Međutim, naknadno se ispostavilo da ovoj zdravstvenoj ustanovi nije doniran respirator, već oksigenator.

"Prva priča je bila da smo dobili invazivni respirator, međutim u samom početku sam po veličini kutije primijetio da nije riječ o tom uređaju. Nakon toga sam ekipi iz jedinice intenzivne njege dao zadatak da provjere šta je u kutiji te je ustanovljeno da je u pitanju oksigenator koji je izuzetno kvalitetan", kazao je za Klix.ba direktor tuzlanskog Univerzitetskog kliničkog centra Vahid Jusufović.

Oksigenator koji je UKC Tuzla dobio od kompanije Violeta (Foto: Klix.ba)
Oksigenator koji je UKC Tuzla dobio od kompanije Violeta (Foto: Klix.ba)

On navodi da je drastična razlika između ova dva uređaja, kako po indikacionom području, ali i po cijeni.

"Invazivni respirator se koristi za potpomognutu ventilaciju pacijenta kojega se prvenstveno intubira. Ova mašina obavlja posao koji je u funkciji pluća, pacijent dobija određeni broj udisaja i izdisaja, a vi regulišete količinu kiseonika ili mješavine sa kiseonikom. Oksigenator ima svoje terapijske indikacije i on služi u situacijama kada pacijentu pada parcijalni pritisak kiseonika u krvi i on se primjenjuje kod djelimično intubiranog pacijenta ili samo uz korištenje maske za kiseonik", pojasnio nam je Jusufović.

Naglasio je i da se ovaj uređaj dosad nije koristio kod pacijenata, a trenutno se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja.

"On je izuzetno veliki potrošač kiseonika i mora biti priključen na centralni kiseonik, odnosno mora mu se obezbijediti kontinuirani dotok kiseonika. U ovom slučaju njegova upotreba na jednoj boci s kiseonikom trajala bi izuzetno kratko", dodao je Jusufović.

Univerzitetski klinički centar u Tuzli pored ovog uređaja od Violete je u sklopu donacije dobio i zaštitnu medicinsku opremu.

"Mi smo Violeti izuzetno zahvalni na vrijednoj donaciji i ovo je jedna od rijetkih kompanija koja je pružila podršku u ovom vremenu. Zahvalnost sam izrazio i u jednom pismu koje sam uputio ovoj kompaniji, ne želim da ova priča ima negativan kontekst, ali nama nije stigao respirator kako je to predstavljeno. Da li je njima neko pravio specifikaciju te da li je došlo do greške, ne znam", dodao je Jusufović.

S druge strane, direktor kompanije Violeta Petar Ćorluka zvanično nije želio komentarisati ovaj događaj, kazavši da je ova kompanija imala najbolju namjeru prilikom pomoći zdravstvenom sistemu u našoj zemlji.

Nezvanično nam je rekao da će ovaj slučaj komentirati tek nakon što budu utvrđene sve relevantne činjenice vezane za događaj, naglasivši da nisu upoznati s tim koji se uređaj nalazio u kutiji, koju su skupa sa dokumentacijom poslali u Tuzlu, odnosno tamošnji klinički centar.

Dodao je i da za uređaj koji su kupili kao respirator imaju svu neophodnu dokumentaciju, odnosno uplatnice i certifikate. Ukoliko kineska kompanija od koje su kupili uređaj nije ispoštovala dogovoreno, što bi prema riječima Ćorluka trebali utvrditi vještaci koje je spreman platiti, Violeta će podnijeti tužbu.