BiH
0

Klinički centar Banja Luka smanjio gubitke za 1,4 miliona KM

FENA
Klinički centar Banja Luka
Klinički centar Banja Luka
Rukovdstvo Kliničkog centra Banja Luka tvrdi da su lani umanjili gubitak te zdravstvene ustanove za 1,4 miliona KM u odnosu na 2012. godinu, a najveće uštede su na troškovima lijekova.

Ukupni rashodi Kliničkog centra u 2013. godini umanjeni su za 7,7 miliona KM, pri čemu je, kako navode, zadržan garantovani nivo i poboljšan kvalitet zdravstvene zaštite.

Najveće umanjene rashoda zabilježeno je na troškovima u Apoteci Kliničkog centra koji su umanjeni poboljšanom kontrolom nabavke i trošenja lijekova i medicinskih sredstava i zaustavljanjem prakse stvaranja nepotrebnih zaliha lijekova.

Značajne uštede, od gotovo 900 hiljada KM, napravljene su na poziciji troškova goriva i energije, te usluga održavanja osnovnih sredstava, gdje su rashodi umanjeni za više od 960 hiljada KM. Uštede su napravljene i racionalnijom nabavkom kancelarijskog materijala, transporta, interneta, održavanja računara, komunalnih usluga, pranja veša i reprezentacije.

"Umanjili smo troškove gdje god je to bilo moguće. Proveli smo dugačku listu mjera racionalizacije i uspjeli da zaustavimo dugogodišnji trend rasta ukupnih dugovanja i dugovanja prema dobavljačima" ističe dr. Duško Račić, generalni direktor Kliničkog centra Banja Luka.

S obzirom na niz problema koji su se godinama umnožavali, cilj im je bio održati postojeći nivo zdravstvene zaštite i uopće spasiti Klinički centar od kolapsa, a postigli su, kažu, poboljšanje i kvaliteta i povećanje broja usluga.

"I dalje imamo jako puno izazova i posla i, uz podršku Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, moramo nastaviti još jačim tempom kako bismo odgovarali na sve te izazove", rekao je generalni direktor Kliničkog centra Banja Luka.

U toj zdravstvenoj ustanovi u prethodnoj godini liječilo se oko pola miliona pacijenata, koji su prošli kroz ambulante Kliničkog centra, dok je broj bolničkih pacijenata koji su zadržani na liječenju u 2013. godini veći od 60 hiljada.