BiH
25

Klinički centar Banja Luka primio više od 70 pacijenata

Klix.ba
Klinički centar Banja Luka do sada je primio više od 70 pacijenata iz poplavama najugroženijih područja.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Svi pacijenti su zbrinuti i stabilni su, a najveći broj pacijenata smješten je u Klinici za unutrašnje bolesti, Klinici za kardiovaskularne bolesti, Klinici za onkologiju, Klinici za neurologiju, te u Klinici za oftalmologiju. Trudnica iz Čelinca koja je helikopterom prevezena u Klinički centar Banja Luka primljena je u Kliniku za ginekologiju i akušerstvo.

Najveći dio pacijenata prevezeno je helikopterom iz Doboja, dok su drumskim saobraćajem prevezeni pacijenti iz Teslića, Petrova i Čelinca i Kotor Varoši. Pacijenti stalno pristižu, a do kraja dana očekuje se najmanje još 30 pacijenta.

Klinički centar Banja Luka u ovom trenutku na raspolaganju ima još stotinu mjesta, a u svakom trenutku, po potrebi, mogu biti obezbijeđeni dodatni smještajni kapaciteti.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Sve tehničke i druge pretpostavke za odgovarajući prijem pacijenata su obezbijeđene i napravili smo plan i za sljedeći talas, jer očekujemo veći priliv pacijenata kad se voda povuče sa saobraćajnica. Spremni smo, imamo dovoljno osoblja i lijekova za sve bolesti koje mogu da se pojave kad se voda povuče. U Kliničkom centru je centralno skladište i odavde šaljemo pomoć u lijekovima i opremi u poplavljena područja. Obavijestili smo i dobavljače, dostavljaju nam šta nam treba i nijedan helikopter koji doveze pacijenta u Banju Luku ne ode prazan. Po prioritetima, za koje dobijamo informacije sa terena šaljemo lijekove u sve zdravstvene ustanove s kojim smo u stalnom kontaktu", rekao je dr. Duško Račić, generalni direktor Kliničkog centra Banja Luka.

Klinički centar Banja Luka posjetila je predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, koja je, zajedno s rukovodstvom, obišla zbrinute pacijente.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Znamo da je snadbdjevenost lijekovima i svim što je potrebno na adekvatnom nivou u našim zdravstvenim ustanovama, a naši ljekari spremni. Zaista dobro sve funkcioniše uzimajući u obzir koliko je zaista teška situacija”, rekla je Cvijanović.

Klinički centar od ponedjeljka će raditi po posebnom režimu rada, pri čemu će prioritet za prijem imati hitni slučajevi i pacijenti koji budu dovezeni iz poplavljenih područja.