BiH
0

U Banju Luku dovezeno više od 80 pacijenata iz poplavljenih općina RS-a

FENA
Klinički centar Banja Luka
Klinički centar Banja Luka
Klinički centar Banja Luka dosad je primio više od 80 pacijenata iz poplavama najugroženijih područja Republike Srpske (RS).

Pacijenti stižu iz cijele RS helikopterom i drumskim saobraćajem, a najveći broj njih je iz Doboja, Teslića, Petrova, Čelinca, Kotor Varoši, Šamca i Modriče.

Među pacijentima koji su danas helikopterom prevezeni u Klinički centar je i trudnica iz Šamca koja nosi trojke, a koja je smještena u Kliniku za ginekologiju i akušerstvo.

Svi pacijenti su zbrinuti i stabilni su, a najveći broj njih je smješten u Klinici za unutrašnje bolesti, Klinici za kardiovaskularne bolesti, Klinici za onkologiju, Klinici za neurologiju i Klinici za oftalmologiju.

Klinički centar Banja Luka ima dovoljno smještajnih kapaciteta, osoblja, lijekova i medicinske opreme, hrane i goriva da primi i pruži najbolju zdravstvenu zaštitu svim pacijentima koji dolaze iz poplavama ugroženih općina.

Tokom dana nastavljen je prevoz lijekova i medicinskih sredstava, hrane, vode i ostale pomoći iz centralnog skladišta Kliničkog centra za poplavljene dijelove Republike.

Pored pomoći Kliničkog centra i donatora, u skladište najveće bolnice u Republici Srpskoj preseljeno je i jedno skladište Robnih rezervi Republike Srpske, koje, uz pomoć osoblja Kliničkog centra, dalje distribuišu pomoć.

Klinički centar Banja Luka od jučer je spreman za novi priliv pacijenata, te medicinske i organizacijske izazove u periodu kad se voda povuče iz poplavljenih područja, a od ponedjeljka će raditi po posebnom režimu rada, pri čemu će prioritet za prijem imati hitni slučajevi i pacijenti koji budu dovezeni iz poplavljenih područja.