BiH
27

KCUS u prošloj godini smanjio gubitke u poslovanju za osam miliona

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu u protekloj godini je načinio značajne korake naprijed u smislu ušteda, boljeg tretmana pacijenata, naprednijeg liječenja te edukacije svojih uposlenika, međutim potrebno je još rada.

Direktor KCUS-a prof. dr. Damir Aganović danas je novinarima kazao da je 2013. godinu obilježila, između ostalog, racionalizacija troškova općenito,kontrole potrošnje lijekova, izgradnja novih objekata, odnosno prostorija za potrebe Kliničkog centra, kao i razvoj transplantacione medicine.

"Smanjili smo gubitke prošle u odnosu na pretprošlu godinu upola, izgradili smo više od 5.000 novih kvadrata prostora, pustili u funkciju 11 najmodernijih sala, pustili u upotrebu terapeutski odjel nuklearne medicine... Ostavarili smo saradnje sa velikim unuverzitetima u Baltimuru i Istanbulu, gdje pravimo projekte za razvoj žive srodne transplantacije jetre, istovremeno razvoj kardiologije i ostalih pomoćnih grana", kaže Aganović.

U KCUS-u tvrde da su u prošloj u odnosu na pretprošlu godinu smanjene liste čekanja za pacijente. Naročito ističu da su smanjene liste čekanja kod patohistoloških nalaza, što je početkom prošle godine bio značajan problem.

Kada su u pitanju novčani gubici, KCUS je 2012. godinu završio sa gubitkom od 15.992.236 KM, do je to za prošlu godinu otprilike 8,9 miliona KM. Direktor KCUS-a kaže da su se u toj zdravstvenoj instituciji prošle godine učinili veliki napori radi smanjenja gubitaka u poslovanju za osam miliona.

Velike uštede su kažu napravljene smanjenjem troškova reprezentacije. U 2011. na reprezentacije se trošilo više od 87.000, 2012. godine 67.000 KM i prošle godine 41.750 KM. Uštede su napravljene, između ostalog,i smanjenjem službenih putovanja i to sa 175.000 u 2011. godini na 50.860 KM u ovoj godini, kazao je Aganović očito svjesno ukazujući koliko se trošilo u vrijeme Farisa Gavrankapetanovića, a koliko sada.

Kako bi ostvarili stabilnije poslovanje KCUS će najvjerovatnije angažirati finansijskog eksperta.

U KCUS-u je na ležanju prošle godine bilo ukupno 51.313 pacijenata, a to je za tri posto više u odnosu na 2012. godinu. Nadaju se da će i u tom segmentu doći do poboljšanja.

Ono što je jedan od primarnih ciljeva KCUS-a u pretstojećoj godini je razvoj transplantacijske medicine, Klinika za transplantaciju je u procesu formiranja, a u toku su i ostale aktivnosti koje vode ka napretku u transplantaciji.

U 2014. godini KCUS ima brojne planove za edukaciju vlastitog osoblja, za proširenje smještajnih kapaciteta, očekuje se i oprema koja će se koristiti u transplantaciji i slično. Smanjenje listi čekanja gdje one još uvijek postoje i dalje ostaje jedan od prioriteta.