BiH
60

Klinička imunologija obilježava deset godina postojanja

Klix.ba
Acc. prof. dr. Jasenko Kramehić
Acc. prof. dr. Jasenko Kramehić
OJ Klinička imunologija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, 29.aprila, obilježava desetu godišnjicu svog postojanja. Danas ova Klinika broji 21 uposlenika, uposlenih na dva odjeljenja, i to Odjeljenju za kliničku imunologiju i imunogenetiku i Odjeljenju za transplantacionu imunologiju.

Šef Kliničke imunologije, acc.prof.dr.Jasenko Kramehić, ističe da je ovo simboličan datum, jer 29.april se obilježava kao Svjetski dan imunologije.

"Imunologija nije mlada nauka, međutim u poslijednjih 50 -60 godina imunologija je doživjela najeksplozivniji rast, sa najvećim brojem Nobelovaca. Imunologija rješava mnogo problema u savremenoj medicini, jer ulazi u sve oblasti medicine, kao farmakologija", naglašava prof. Karamehić.

Imunologija je jednako bitna u dijagnostici i monitoringu pacijenata. Klinička imunologija ima izuzetno značajnu ulogu u KCUS-u, iako je ovo Klinika sa izuzetno skromnim kapacitetima. Od svog osnivanja 2005.godine do danas na ovoj Klinici je urađeno mnogo,o čemu najbolje govori podatak da je u proteklih deset godina urađeno preko 1,2 miliona analiza.

"Uz postojeća dva odjeljenja imamo u planu otvaranje i Odjeljenja za imunofenotipizaciju, odnosno za fluocitometriju, gdje bi se, između ostalih analiza, radila kvantitativna imunologija, najsavremenijim analizama, preko markera kao što su interleukidi, CD 3 itd., i to sve u smislu imunofenotipizacije leukemija i drugih oboljenja, a za potrebe transplantacione imunologije, tumorske imunologije, autoimunih oboljenja, itd.", napominje prof. Karamehić.

Prof. Karamehić ističe da je po otvaranju Kliničke imunologije rađeno tek nekoliko hiljada analiza, jer imunologija je izuzetno skupa, ali je daleko skuplje kada se pacijentima na vrijeme ne odredi tačna dijagnoza i ne propiše adekvatna terapija.

"Uspostavljanje pravilne dijagnoze je izuzetno bitno, a Klinička imunologija u tom smislu igra veliku ulogu. Zahvaljujući napornom i predanom radu u proteklih deset godina, doprinijeli smo smanjenju finansijskih troškova u smislu preavovremenog i ispravnog dijagnosticiranja određenih bolesti. Iza nas su uistinu zavidni rezultati, te ćemo u narednom periodu nastojati da se razvijamo, u najboljem interesu naših pacijenata, jer zdravlje uistinu nema cijenu", kazao je prof. Karamehić.